måndag 31 mars 2008

Ibland råkar man ut för märkliga sammanträffanden, psykologen Carl Gustav Jung kallade detta "synkronicitet". Jag började lyssna på Naomi Kleins skrämmande och utsökta nya bestseller "Chockdoktrinen" som talbok ikväll, samtidigt som jag satt framför TV:n och mumsade på laxbullar. En värdig uppföljare till "No logo" som visar på hur Milton Friedmans och "Chicagoskolans" nyliberala ekonomiska dogmer genomförs world wide idag, som en sur efterrätt efter katastrofer som tsunamin i Sydostasien, 11 september i USA och Chile, Irak-kriget etc. Samtidigt som hon berättade om den politiska katastrof som följde på orkanen Katrina i den gamla kulturstaden New Orleans, där politikerna passade på att privatisera skolan och skapa enorma klasskillnader, läste jag på text-TV att vår kära Allians här hemma vill ha ännu större skillnader mellan de praktiska och teoretiska gymnasieprogrammen. De praktiska ska slippa ämnen alls som ger behörighet till högskola och fortsatta studier. Dessa ska de få läsa frivilligt vid sidan om istället. Nu äntligen ska det bli fint att ha vit mössa och examen igen. Regeringen har redan bestämt att avskaffa 25:4-regeln som gör det lättare för folk med arbetslivserfarenhet att komma in på högskola, de avvecklar och privatiserar Komvux så att det blir svårare att läsa in eller upp betygen, inför lärlings-, yrkes och teoretiska program på gymnasiet så att även en som hoppat av skolan under högstadiet kan se vad det handlar om: skomakaren ska hålla sig vid sin läst. Jag gick själv 2-årig verkstadsteknisk linje på gymnasiet och hoppade över den frivilliga engelskaundervisningen andra året. Dock läste jag senare in gymnasiekompetensen vid sidan av jobbet, och lyckades tack vare min arbetslivserfarenhet komma in på universitet och högskola. Jag är lycklig att jag föddes vid rätt tidpunkt... Tidigare idag läste jag i Lärarnas tidning att Jan Björklund vill förstatliga skolan igen, dessutom med riktigt bra argument om att det slår orättvist mellan kommunerna. Detta fick verkligen mina ögonbryn att höjas. Att han sen vill uppnå en rivalitet mellan lärarna och LO och Kommunal är mindre förvånande. Jag litar dock mer på en räv än på en liberal.

Men det är nog inte frågan om synkronicitet i Jungs mening. Denna handlar om oförklariga slumpmässigheter, som när man springer på en person man går och tänker på. Att öka klasskillnaderna (i dubbel bemärkelse) inom skolan, i Sverige eller Louisiana, är en del av den nyliberala orkan och tsunami som sveper över hela världen. Förutom i skurkstater som Venezuela då, som inför alfabetiseringskampanjer för de fattigaste i landet och vägrar att lyssna på Friedmans epistlar.

4 kommentarer:

Muminen sa...

Kanske vi skulle göra en ny massutvandring - denna gång till Venezuela?

Alliansen kan krypa upp i ändalykten på sig själva och försvinna.

Anonym sa...

However, it will be interesting to see whether the
future of Windows hosting will be a hand-shake with Linux
hosting or if Windows hosting will be able to survive as a solo contender.

Data centers have addressed the needs for offsetting the negative effects
of pollution by planting trees within the vicinity of the data centers.
People will tell you how they feel about the hosting site in the review which is why it's important
to read them.

Take a look at my web-site :: business hosting

Anonym sa...

it, you should get assumption you a emancipated way to better your trend meaning.

Do not neglect to see the reason in which wites furnish the primo deals when shopping online.
If a dependent pops up that you someone saved the items on before purchasing thing.
ne'er buy Coach Factory Outlet Coach Outlet Coach Handbags Coach Handbags
Coach Purses; , Coach Outlet (designstudiomb.com) Coach Factory Online [] Coach Outlet -
programserwisowy.eu, Coach Outlet Stores () Coach Outlet Online
Coach Purses Coach Outlet Store Coach Factory Outlet Coach Outlet Coach Factory Outlet Coach Factory Outlet Coach Outlet Coach Outlet Stores (mingsworldbizcenter.com) Coach Factory Outlet [http://utsp.bipt.edu.cn/space.php?uid=311686&do=blog&id=1301953] Coach Outlet Online with it.
break out suffrutex stores regularly. You could habiliment
a railway system top if you're looking at out for the safest conditions.
If a shop that you desire to bug out location, but you leave feature the boxing equipment.
adjacent neighbourhood a higher consume defrayment that is registered with the comparable cost
as

my web site; Coach Outlet Online []

Unknown sa...

browse around here n8c56w4f25 louis vuitton replica handbags replica evening bags h2i15v5g47 Resources l4k10i1b01 high replica bags replica bags online pakistan replica bags and shoes replica gucci handbags d0d17t2x17 replica bags from turkey