måndag 13 september 2010

Högmod går före fall - en ideologisk blogg


Om en vecka är valet överstökat. I helgen kunde vi på kvällsblaskornas förstasidor läsa att "Reinfeldt firade segern med champagne" efter den "ideologiska duellen" med Sahlin. Han syns titta överlägset ner på henne. Han är Statsministern med stort S. Ögontjänandet från förra valkampanjen är borta. Nu är det rå arrogans som gäller. Reinfeldt är idag mer överlägsen än någonsin Göran Persson.

Högmod går före fall. Sägs det. Man önskar i sitt stilla sinne att Reinfeldt pissar på den hängbro han trippar på ovanför sina undersåtar... Och att den blir riktigt hal...

Olle Svenning menar i sin ledare i Aftonbladet att:

Moderaterna driver en i ordets sämre mening populistisk kampanj: De ”samhällsbärande” mot ”bidragstagarna”.

Vi mot dem.

Budskapet står och dallrar alldeles i närheten av Sverigedemokraternas.

De av Moderaterna utpekade ”bidragstagarna” (och här gör jag givetvis undantag för det oändligt resursslukande finanskapitalet) deklasseras moraliskt och ekonomiskt.

Egentligen är många av dem fuskare; de vill inte arbeta; de skor sig på oss andra; ekot dånar från det tidiga 1900-talets politiska höger och från Fredrik Reinfeldt den yngre.

Social stigmatisering ska legitimera ekonomisk bestraffning mot de socialt särskilt utsatta.

Långtidssjuka utsätts för ekonomiska sanktioner och förnedrande myndighetsgranskning; några ytterst få slussas in i marginellt arbete till usla löner.


Han varnar för ett tvåtredjedelssamhälle. Avsiktligt skapat med ideologiskt motiv.

Urholkad A-kassa, försvagat fack, hög arbetslöshet och försämrade sociala försäkringar är effektiva instrument för att fördjupa ekonomiska inkomstklyftor.

Reinfeldt och Borg kallas: "hårdföra ideologer, inriktade på att efter decennier av socialdemokratisk hegemoni utkräva grundlig borgerlig revansch".

Det är de. Utan tvekan. Får de fyra år till kommer de att sälja ut allt de kan. För att de kan. Och för att de är dogmatiskt styrda och fanatiskt drivna av en marknadsliberal ideologi. Men om Sahlin citerar Marx tar det hus i helvete. Vissa ideologier får man ju inte ta i ens med tång. Vissa ord är som att svära i kyrkan. Som dessa (känsliga läsare varnas!):

Av var och en efter förmåga - åt var och en efter behov

Men att sälja ut din och min egendom ovanför våra huvuden är helt OK. Och att spela ut friska mot sjuka, unga mot gamla, arbetande mot arbetslösa på samma sätt som Sverigedemokraterna spelar ut etniska svenskar mot invandrare. Fy fan säger jag. Ideologierna är inte döda.

Men om dom där uppe i det blå
Inte längre vill förstå
Utan föraktar alla dom som ger dom mat
Ska pyramiderna till sist bli deras grav
(Mikael Wiehe)


Amen!

ReinfeldByggerEttNyttKlassamhälle


ReinfeldtHållerPåAttFörvandlasTillPersson


But somewhere down the line
He'll quickly glance behind
Then smash into a wall
Before the fall
(RJD)

Inga kommentarer: