torsdag 2 september 2010

Janne spelar Allan


Jan Björklund i Debatt under rubriken "Kalle spelar Allan"! Bara att slänga fram glassen ur frysen, kaffe i Mumin-muggen och bänka sig i soffan!

Det handlade egentligen om förslaget om att föräldrar till "stökiga" elever ska tvingas till lektionerna. Men kom att glida över till en hel del annat intressant: trygghet, sociala problem, förstatligande av skolan...

Det var en mycket intressant diskussion. Bäst var rektorn och ett par elever från Hammarkulleskolan i Göteborg. Rektorn sågade utbildningsministern till fotknölarna för att han alltid var så generell och sände ut den typen av signaler: "Många har synpunkter på skolan men få jobbar där". Och där håller jag totalt med. Det var likadant när "Klass 9A" gick: "Svenne Banan i Stugorna" gjorde tankefelet att det var likadant överallt och alltid och att det finns enkla lösningar. Vilket är just exakt vad Björklund signalerar: "disciplin" leder till "ordning och reda" leder till "kunskap"....

Eleverna på skolan lyfte fram alla nerskärningar och uppsagda lärare. Att det varit bättre med fler resursklasser, mentorer o.s.v. Härligt med elever som är klokare än vuxna tyckare! Och utbildningsministrar!

Flera lärare kom till tals. En kom in på den ensidiga bilden av skolan: den mediala bilden, Björklunds utspel och debatten får det att framstå som att situationen enbart är i klassrummet. Men om man inte har "tid till att snacka i korridorerna på rasten om fotboll och helgen; varför skulle eleven börja lyssna om man bara kommer in på lektionen som en inhyrd clown?"
En annan menade att föräldrar på lektionerna är kontraproduktivt gentemot eleverna: "förnedring, skam, rädsla och hänga ut - det är sånt som kriminella gäng ägnar sig åt".

Det kom att handla en del om samhällsklass: var det ett typiskt medelklassförslag? Och hur skulle föräldrar kunna tvingas till lektionerna enligt lag? Eleverna kanske inte ens har några föräldrar? Invandrade föräldrar kanske har sån respekt för skolan som auktoritet att de inte vill lägga sig i? Och den självklara frågan: Föräldrar har väl alltid varit välkomna till skolan?

Kanske borde major Björklund lyssna mer på pedagoger och elever? Och Svenne Banan i Stugorna lyssna mindre på Björklund?

För övrigt anser jag att det spelas för lite Allan i skolan! Edwall!

She was meant to be wild
He was nearly a child
But they only could feel each other
They were paper and fire
Angel and liar
The devil of one another

Then they were thrown to the ground
Wiht a terrible sound
(RJD)

Inga kommentarer: