måndag 21 november 2011

Den Vite Mannens Börda (en grekisk tragedi i många akter)


Den arabiska våren spirar efter tusen och en natt av reaktionärt mörker. Miljoner indignerade protesterar på gator och torg i Spanien och Portugal. Trötta på raserande av löner och social trygghet. På arbetslöshet och en tröstlös framtid. Generalstrejker i Italien. Wall Street ockuperas vecka efter vecka och sprider sig till andra städer i USA och Europa. Det är inte OK att 1% svinaktigt rika styr över oss andra 99%. Vi sitter och tittar på. Från TV. Från Aftonbladet. Från Internet.

Men även vi reagerar. På de oansvariga. På de lata. På parasiterna som blir feta på vår bekostnad utan att lyfta ett finger: infödingarna kring norra Medelhavet. Som gott kan behöva ett riktigt rykande stålbad. Nu ska de allt få betala tillbaka! Arbetare, arbetslösa, kvinnor, barn, sjuka och pensionärer! Nu ståndar räfst och rättarting!

Hans Linde, (V), skriver om Greklands och Italiens nytillsatta härskare:

"Men ingen tycks reflektera över att varken Papademos eller Monti är folkvalda. De har inte fått sina uppdrag genom att de vunnit väljarnas förtroende. När de nu ska fatta avgörande beslut om sina länders framtid saknar de ett tydligt mandat från det grekiska och italienska folket. Och det är inga små förändringar som de planerar att genomföra: löner ska frysas eller sänkas, omfattande privatiseringar genomföras, arbetsrätten nedmonteras, pensionsåldern höjas och den redan underutvecklade välfärden ska utsättas för omfattande nedskärningar.

Samtidigt har en av demokratins grunder, ansvarsutkrävandet, satts ur spel. För grunden i en demokrati är att väljarna kan rösta bort de politiker man är missnöjd med. Men vem kan rösta bort Europas nya teknokrater?

Den ekonomiska kris som vi ser växa sig allt starkare i södra Europa är på god väg att bli en demokratins kris – och Europas liberaler jublar över utvecklingen.

Samtidigt har Italien och Grekland hamnat under ekonomiskt förmyndarskap. Tjänstemän från IMF och EU har i realiteten tagit över makten över den ekonomiska politiken. Från EU:s sida höjs dessutom krav på att upphäva rätten till centrala kollektivavtal för privatanställda i Grekland, en tydlig inskränkning i den grundläggande mänskliga rättigheten att få organisera sig och kräva sina rättigheter på sin arbetsplats.

Att vanliga italienare och greker har några som helst synpunkter på utvecklingen i sina egna länder beskrivs som ansvarslöst, trots att det nu är de som ska betala priset för en kris som andra skapat. Demonstrationerna utanför parlamenten, strejkerna och protesterna döms ut. Att grekerna skulle tillåtas folkomrösta om några av de största besluten i landets moderna historia beskrevs som galenskap."


Krisen beror inte på för mycket demokrati och för lite nyliberalism utan precis tvärtom:

"Den ekonomiska krisen har i stora delar sin grund i att demokratin pressats tillbaka. När kortsiktiga vinstintressen fått styra allt större delar av samhällets utveckling har befolkningens långsiktiga intressen av välfärd, infrastruktur och arbetstillfällen fått stå tillbaka. Del efter del av samhällsekonomin har dragits in i spekulation och de ekonomiska bubblorna kunnat växa sig enorma.

Svaret på krisen borde därför vara mer av demokrati. Finansmarknaderna behöver regleras, de stängda styrelserummen i finansinstituten och bankerna öppnas upp och utrymmet för skattefusk och kapitalflykt elimineras. Varje land måste få möjlighet att lämna det kapsejsade EMU-projektet och ta tillbaka makten över sin ränte- och valutapolitik."


Men vi väljer mer nyliberalism åt vildarna. Mer stålbad. Vi ansvarsfulla i EU:s nordligaste utkanter. Den civiliserade världen med vår heliga mission. Att sprida civilisation och ljus över infödingarna. Halvt barn, halvt djävlar. Tropikhjälmen på. Eller var det vikingahjälmen?

Tag upp den vite mannens börda,
sänd män med mod och spänst
i landsflykt, sänd er bästa flock
till era fångars tjänst
att träla i tungt harnesk,
att ge en vettlös hord,
ett vilt, nyss fångat folk – halvt barn,
halvt djävlar – värn och vård.

(Take up the White Man's burden--
Send forth the best ye breed--
Go bind your sons to exile
To serve your captives' need;
To wait in heavy harness,
On fluttered folk and wild--
Your new-caught, sullen peoples,
Half-devil and half-child.)

(Rudyard Kipling)

Hans Linde - Teknokrater styr i krisens Europa

Inga kommentarer: