fredag 6 november 2009

Blaskig julmust och mustiga skivtips



Det blev en sen eftermiddagspromenad fram och tillbaks till stan. Men det kändes som sen kväll eftersom det var så mörkt. Jag såg antagligen ut som en försupen lodis där jag gick med en flarra i en systembolagspåse med knut på. Men det var bara julmust; jag köpte en 1,5-PET på ÖB för en femma. Harboe, t.o.m. ännu blaskigare än deras öl. Men den skummar i alla fall. Och det är länge till jul. Novembermust skulle vara ett passande namn, hehe!

Jag hade lagt in ett par nya skivor i min walkman som jag lyssnade på. Och vill tipsa om!


* Wolves In The Throne Room - "Two hunters"

Kan smått industrinoiceig metal ge en vacker naturromantisk stämning av vildmark? Självfallet! Vargarna från det nordamerikanska gröna vågen-black metal-kollektivet kan! "Two hunters" är deras skiva från 2007 och består som traditionen bjuder av fyra längre låtar. "Deo Artio" inleder med 6 tunga instrumentella minuter. Det mest noiceiga spåret, men ack så stämningsfullt. Skulle funka bra som filmmusik till något obskyrt. "Vastness and sorrow" är mer klassisk black metal i Vargarnas anda och där låtarna tyvärr har en tendens att låta likadant. "Cleansing" sticker ut med 5 minuter vän kvinnosång följt av 5 minuter svartmetalsång. Taktfasta trummor. Rytmen blir stundom närmast marschaktig i avslutande 18-minutersverket "I will lay my arms among the rocks and roots". Stämning. Atmosfär. Filmmusik-vibbar även här. Regn. Det hela avslutas med en minuts fågelkvitter. När det började regna lika strilande som i låten märkte jag det knappt. Gränserna mellan verklighet och musikupplevelse var ganska vaga i regnet. Väl hemma såg jag att folk gick med paraply. Mesarna!

* Doro - "Fear no evil"

Kortväxta medelålders tyskar som lever kvar på 80-talet kan fortfarande leverera (fan, där råkade jag använda ett av mina hatord) högkvalitativ heavy metal! U.D.O. bevisade det i år med "Dominator". Doro bevisade det i år med "Fear no evil"! "The night of the warlock" får gärna inleda konserten i Stockholm om en dryg månad. Tungt! Heavy! "Running from the devil" förflyttar en till tiden kring 1983! \m/ "Celebrate" är riktigt rockig! Kulsprutelåten "Caught in a battle" måste vara det mest intensiva brudjäveln har gjort! "Herzblut" är en blytung och skitsnygg ballad som passar utmärkt på tyska språket med Fräulein Pesch på sång (jag vet inte om hon är ogift, jag ska i alla fall gifta mig med henne!). "Walking with the angels" är en annan snygg ballad som får mig att tänka på Gary Moors "Empty rooms". Heavy metal-kampsången "I lay my head upon my sword" är en låt jag föll för direkt. "It kills me" har ett bluesigt sound som får mig att tänka på Alannah Myles och "Black velvet". Underbart! De "Je t´aime"-mässiga viskningarna i "25 years" är riktigt sensuella! Ytterligare en riktigt tung och skön låt! Även de andra låtarna på plattan är bra! Doro lyckas tyvärr inte alltid göra jämnbra skivor, men i år har hon lyckats! Och jag längtar verkligen efter att få se den spralliga härliga metaldonnan snart igen! Ich liebe ihr!!!!

Inga kommentarer: