måndag 9 november 2009

Det Förlorade Paradiset





Tio minuter kvar av firandet av DDR! Panik! Till saken hör att min lilla proletära etta är rena rama DDR-muséet! Dessa attiraljer skaffade jag för tio år sedan när jag och min broder spenderade några dygn i Berlin. Flaggan är från 1989, alltså den allra sista upplagan. Den hänger stolt över min soffa/säng i rummet! Trabi-modellen kan dras tillbaka och köra fram av sig själv! Ingenjörskonsten som passaren i Fanan symboliserar! Brrrum brrrum! Vorwärts! Volle Kraft varaus!!! Dock inte den lilla mini-Trabi som sitter på en liten bit av den stolta mur som höll samman Det Förlorade Paradiset! Sen är det ett par bilder från min köksdörr! Hertha Berlin är självfallet älsklingslaget i Bundesliga! Med Hansa Rostock som god tvåa!

Paradise Lost.... jaaaa!!!!! Tyska Demokratiska Republiken föll samman som ett korthus för 20 år sedan! Var det detta Erich Honecker kämpade och smäktade i nazisternas fängelse för? Borta är Arbetarnas Paradis med slappa arbeten åt alla, fri skola och sjukvård, en Trabant att känna stolthet över, korv och öl (både Bockwurst och Bockbier!), OS-medaljer i massor.... och vid kvällens slut somnade man gott till Lieber Sandmann (John Blund)! Vem skulle inte gå med i Stasi för att försvara detta Paradis? Om man så skulle höra att de ligger med varandra i våningen ovanför så skulle man avlyssna! Även titta genom nyckelhålet! Det kan ju ha varit en Wessi - en imperialistisk spion från Väst!

Men Die Mauer kunde inte förhindra att Modern Talking trängde in i radion. Dekadensen var ett faktum och Paradiset föll. Men vi kommer aldrig att glömma det!


Detta är knappt sant! Exakt 00.00 började DDR:s nationalsång på min kassett! Den vackraste som någonsin skrivits! Det kan inte ha varit en tillfällighet utan Ödet! Jag ställde mig upp i stolt givakt, riktade taklampan mot Die Fahne och höjde min hand i en stolt honnör! Svor min trohet åt Walter Ulbrichts och det tyska folkets skapelse! Jag kvävde en liten tår från att falla ner för min kind...!

GlückUndFrieden





Och till de tvivlande och svaga i anden: har ni tänkt på hur gulligt allt lät i DDR? Ossi! Trabi! Stasi! .... ach Mutti!!!!!

/Ossi Osbourne

4 kommentarer:

Caligula sa...

Faaaaan.... bortgjord igen..... fick en kommentar på Facebook:

"Intressant läsning, men jag måste meddela dig om att Hertha BSC Berlin faktiskt är ett lag från gamla Väst-Berlin och lirade således i Bundesliga (den västtyska ligan), så de är alltså inget DDR-material... Hansa Rostock klara sig däremot, de är östtyskar och lirade på den tiden i DDR-Oberliga . :)"

Jag kunde bara svara:

"Fan, du har rätt! Jag är en Wessi...! Jag får skylla på en kompis som för många år sen lurade mig att de var östberlinare... Jag har alltså levt med en vanföreställning i många år (vilket ju DDR-anhängarna ofta anklagas för)...

Heja Hansa Rostock! Den stan har jag spenderat en hel del tid i och ölat gratis/billigt på studentpubarna (en östtysk kompis pluggade där)! Dessutom har de god Bockbier! :-P"

Anonym sa...

hörrö du, blev tom. lite arg när jag läste den här bloggen. den är delvis hemsk (med tanke på att du upphöjer ett par av dom värsta DDR-grejerna till skyarna - tex. Stasi som är det värsta som hänt DDR!!! )Och politikerna - (ofta) inte ett dugg bättre än deras föregångare fr. Österrike!

Hansa Rostock är en katastrof - deras fans är i stor del Hools och hatar St. Pauli (som är ett kultlag från Hamburg - där jag nu bott i 20 år!)

Ja, jag flyttade till Hamburg den 25. Augusti 1989, upplevde öppningen och det som kom senare väldigt nära - kanske för nära delvis. Vi betalar för deras uppbyddnad! våra gator är snart sämre än östeuropas för 20 år sen!!!

ok, måste dock medge att det fanns bra grejjer... tex. Dagis/förskola till alla, lite arbetslöshet osv.

Min mening är och har varit i 20 år nu - man skulle ha öppnat gränserna - men behållt båda länderna.

Är givetvis öppen för konstruktiv kritik!

Nanny

Caligula sa...

Nanny: Tack för dina konstruktiva kommentarer! Jag trodde inte att jag någonsin skrivit nåt med mer uppenbar ironi än detta! Trodde inte ens att John Blund skulle ta det på allvar! Jag tycker att Stasi var en sjuk organisation och jag fattar inte hur folk kunde nedlåta sig till att snoka på och ange varandra på det viset.

Jag skriver i bloggen före att murar inte löser utan enbart stänger inne problem. Och att DDR utvecklats till ett förtryckarsamhälle. Långt ifrån ett "paradis".

Jag vet inte vad Hools är, men även här hemma hatar väl fans andra lag? ;-)

Du har mycket intressanta tankar om återföreningen. Vilket jag ser som en fråga för er tyskar att lösa. Men klart intressant. Att det är en massa problem förstår jag. Är det inte så att Östtysklands hela industri gick förlorad och att folks utbildningar blev noll värda efter återföreningen? Jag hoppas att ni är toleranta mot varandra på båda sidor! Som jag skrev i bloggen innan, som är helt seriös och ska tolkas bokstavligt, vill jag även riva mentala murar!

(Jag har en massa DDR-rekvisita hemma, till 100% som en plojgrej)

Caligula sa...

Eller som Nina Hagen säger efter live-versionen av Pistols "Holidays in the sun":

"I hate the Berlin wall! I think the Berlin wall is a shitwall" Fuck the Berlin wall!"