torsdag 1 april 2010

Caligulas konstblogg
Tänkte vara lite konstig och ta med er på en konstodyssée i centrala Kristianstad.

Överst kan ni se vårt nya tillskott, Le Grand bébé. Världens största docka som vi har vanäran att få besök av. Ett 23 meter högt beläte som ser ut som en korsning av Michelingubben och en aktiverad krockkudde. Denna står placerad framför det ståtlig militaristiska Kronohuset med texten "LEGIBUS ET ARMIS". Ni kan inte ens se de stolta kanonerna som vaktar byggnaden då den vanpryder denna fascistiskt magnifika idyll och borde åka in för förargelseväckande beteende.

På bilden under ser ni "skulpturen" Ikaros, även den på Stora Torg. När jag tänker tillbaka på Stora Torg, ser jag skrotbilder tydligast av allt, för att travestera Afzelius. För det hela ser ut som skrotcontainern när jag gick svetsutbildningen på AMU. Den kan dock vara vacker när den är isbelagd och solen skiner på den. Annars enbart anskrämlig.

Den understa bilden visar däremot en underbar skulpturgrupp på gatan bredvid Stora Torg i norra centrum (där stans trevligaste pubar trängs). Får inte även ni känslan av en gammal svensk stadsgränd i en gammal pilsnerfilm? Typ "Söderkåkar" eller "Rännstensungar"? Jag älskar den i vilket fall. Folklig och gullig. Man får fan nästan lust att joina Göring & Göran, osäkra kanonerna (eller beväpna sig med de vassa skrotbitarna i Ikaros), ansluta sig till Verklighetens Folk i Verklighetens Rike och punktera jättebäbisen till ballong. Lite fascism och militarism ska väl Världens Största Docka tåla?

AC! Klicka på bilderna så kan ni studera dem närmare! DC!

3 kommentarer:

Gissa ... sa...

Äääääj! Vaffan bruschaaaan! Varför robba du inte den statyn fann? Eller kasta den i en container och bara stack? Oom du inte är duktigt fetfräck får du inte vara min boy längre!

Ledningen sa...

Efter att Hilver lämnat in en interpellation till partiledningen har vi i partiet enats om att vi å det bestämdaste vänder oss emot ditt påstående om att det som Hilver är övertygad om är en skulptur av Hårgamannen skulle vara "folklig och gullig" eller påminna om en "stadsgränd i en gammal pilsnerfilm". Förslaget är i stort sett enhälligt: endast en medlem röstade emot efter att ha läst din text om "lite fascism och militarism". Vi kommer framledes att via postiljonen försöka erhålla kontakt med dig för att utse lämplig påföljd. Hittills inlämnade förslag är som följer:
Offer, alt korsfästning (H Nilsson)
Igelkottaskinn i byxorna (B Andersson)
Stegling medelst vagn mot grusgång, alt grep i sätet (N-E Andersson)
Arkebusering (W Sturenberg)
Duell med värja (B Fransman, utomstående)

Men annars är vi faktiskt rara!

Caligula sa...

Gissa: Yo, mannen! Svennarna va inte rika, ty de spela dragharmonika!

Ledningen: Vilken dummerjöns jag har varit! Retat upp hela vår kära kommuns rara skara! Varför grep jag tillfället? Bättre fly under jorden än illa fäkta!