tisdag 27 april 2010

Ekosocialism

En bag-in-box röd Umbala öppnad! Nu jävlar ska jag bli rödvinsvänsterradikal, vänta bara! White trash-rödvinsvänster då, snobbrödvinsmedelklassen är fienden för kvällen!

Förra helgen var jag med min kompis Per-Ola på ett möte i Malmö om ekosocialism, anordnat av trottarna i Socialistiska Partiet. Anförandet hölls av Andreas Malm, riksbekant i olika debatter i media om allt från islamofobi till miljöfrågor. Nu handlade det såklart om miljön men även Palestinafrågan kom in på ett hörn: Malm jämförde de meningslösa "klimatmötena" med Oslo-avtalet och andra internationella försök att lösa internationella angelägenheter.

Vad är då ekosocialism och varför då då? Alla är väl ändå "klimatsmarta" just nu, oavsett ideologi? Jag ställde mig själv skeptisk till en början. En ny form av partipolitisk kidnapping av klimatfrågan?

Lite så var det utan tvekan! Mer än lite! Socialistiska Partiet var till sig i brallan eftersom ingen lagit beslag på uttrycket "ekosocialism" innan! Yummie! Andreas Malm blev t.o.m. medlem i SP och Fjärde Internationalen de utgör en sektion av för några dagar sen!

Men detta kan kvitta! Antistalinism och internationalism högaktar jag, övriga ideologiska diskussioner kan jag ta vid sidan om!

Malm doktorerar i ekonomisk historia och är på ett marxistiskt plan inne på de olika historiska "kriserna" och de tillfälliga "lösningarna" i "vågrörelser". Basalt löses "kriserna" av extremt tillämpad "tillväxt". För att lösa dessa "tillväxtmöjligheter" kräves extremt utökade energitillämpningar.

Men nu står vi där vi gör! Vi måste bromsa ner extremt på de fossila bränslena! Tänka om! Tänka rätt! Men ska vi göra om måste vi sakta ner och tänka och planera! Hur göra?

Enligt kapitalistisk logik går det inte. De kapitalistiska ekonomiska kriserna kan bara "tillfrågans" "efterfrågan" lösa; på konstlad nivå.... Konsumera mera!!!

Detta kräver ökad energiförbrukning = fossila bränslen! Nödlösningen för den marknadsmässiga ekonomin = rovdrift = ohållbar utveckling!

Icke-fossila bränslen håller inte samma tempo utan måste planeras. Därför måste ett helt annat tänkande till. Skåne har världens bästa odlingsjord: varför ska den ockuperas för golfbanor, villaområden och köpcenter? Många bra saker framfördes på mötet. Malm menade att vi måste satsa på jobb på plats. Det vi behöver. Här och nu.

"Autonoma alternativmänniskor" som ibland, när andan och föräldrarna skjuter till, vill "leva på socialbidragsnivå" för att "rädda planeten"... kan man håna de som har det sämst i det svenska samhället mer? FY FAN!!! säger jag bara och vässar stålknogarna... Och de som vill ha "högre matpriser"... Malm frågade hur man kan få med enbarnsmammor på Möllevången för "högre matpriser"?!

Jag tror själv att man bedrar sig själv om man tror att man kan konsumera sig till en bättre värld...

Inga kommentarer: