tisdag 20 april 2010

Skade-glädje


Nej se det snöar, det var väl roligt, hurra!

Så vart vi där igen! Underbart! Det behövs lite snö nu så pollen lägger sig, muahahahaha!

Mysigt att sitta inne med en varm mugg kaffe när stora snöflingor segnar ner från den askgrå himlen! Och de lägger ju inte sig utan smälter direkt!

Självfallet handlar det inte om något annat än Skadeglädje! Vårkänslorna hos folk dämpades ju ändå av det coola vulkanutbrottet på Island! Eyjafjallajökull pruttar ju bara ut små askmoln (kanske det som faller just nu då folk glömt bort uttrycket "aprilväder")? Tänk då om Katla vaknar! Träffas man av hennes eld blir man förlamad, det har man ju läst och sett i "Bröderna Lejonhjärta"!

Vintern 2010 är den härligaste, vackraste och roligaste jag varit med om! Det näst roligaste var att promenera på drivor och riskera att bryta skånkarna! Det absolut roligaste var andras reaktioner! "Nu får det fan i mig räcka!", klagade folk efter två veckor av "efterlängtad riktig vinter"! Efter två månader låg det vita vackra kvar! Två månader senare likaså...! Muahahahaha!

Skadeglädje är det rätta ordet! Detta blogginlägg vill jag tillägna en av våra nordiska bortglömda gudinnor: Skade!

Skade är vinterns och jaktens gudinna, namnet kommer från fornisländskans (hej igen, fatala Island!) Skaði. Hon var ursprungligen en jättinna men kom mer och mer att närma sig gudarna i Asgård. Hon gifte sig med guden Njord, men de gick snart bokstavligen åt olika håll. Njord trånade efter måsarna och havet, fjällan Skade efter fjällen och vargarna. Trymheim heter hennes boning i fjällen.

Skadeglädjen är som bekant den enda sanna glädjen! Så även för jättinnan-assynjan Skade! När gudarna i Asgård misslyckades med att få henne att skratta lyckades den förslagne Loke med detta: genom att fästa ett rep mellan skägget på en get och pungen på sig själv! Hon var även den som fäste en etterdrypande orm över den bundne Loke då denne orsakat hennes gamla kärlek Balders död!

Skade är ett maskulint namn och hon har likheter med guden Ull som även han tar sig fram på skidor! Så fram med ullstrumporna ni handlat på Ullared (som fått sitt namn efter Ull) och njut av vintern nu när vi närmar oss maj! Muahahahaha!

Sensmoral: Skadeglädjen är den enda sanna glädjen!

(Av en ren tillfällighet råkar jag lyssna på Sven-Bertil Taube och "Här är den sköna sommaren"!)

Inga kommentarer: