fredag 2 april 2010

Lång fredagsblogg


Det var en trevlig långfredag i Malmö. Åkte ner med Per-Ola och hemma hos Robban möttes vi av obskyr black metal. Franska 90-talsband som sjöng på påhittade språk och sånt. Kaffe, wienerbröd och småkakor bjöds medan vi började njuta av att se Mel Gibson pinas i "Passion of the Christ". Sen begav vi oss till Vår Frälsares Kyrka.

Jag har i många år velat besöka en katolsk gudstjänst. Detta var min första gång. När jag är nere i Europa älskar jag att besöka katedraler och har bl.a. varit i Peterskyrkan. Men aldrig på en gudstjänst. Deltagarna såg ut att vara ganska etniskt blandade. Men jag tror inte att vi tre blonda, långhåriga grabbar med jeans stack ut så jättemycket. Jag hade dock en långärmad skjorta för att vara lite "högtidlig". Det var inget mörkt orgelspel som de andra båda hade hört i samma kyrka och liknade vid ett "black metal-intro". Men vi hade en kör alldeles bakom oss där vi satt i bakersta raden. Eller satt och satt. Vi stod för det mesta. Som när flera olika präster läste upp hela korsfästelsegrejen ur Johannesevangeliet. Det var dramatiskt framställt med olika präster, med olika accenter, som var olika personer. Typ Pontius Pilatus och Jesus. Kören bak oss var den judiska lynchmobben som vrålade Korsfäst honom! i öronen på oss. Vilket livade upp lite.

Kontrasten mot våra senaste kyrkobesök hos mormonerna var enorm. Där fanns inga kors alls. Här var korset allt, både i bild och tal. Där var allting glatt och uppsluppet. Här var allting tungt och allvarligt. Å andra sidan var senaste temat hos mormonerna Alla Hjärtans Dag. Här var det Kristi död och korsfästelse. Kristendomens största högtid, vilket nog är förklaringen till de tråkiga köerna. Jag ställde mig i en kö som jag trodde var till nattvarden. Det kändes som att ingenting hände. Jag stod med några otroligt vackra latinska tjejer. Men de var lite väl unga; lammkött känns inte helt OK ens under en påskhögtid. Lyckligtvis var även deras mamma vacker att titta på.

En liten procession med en präst i röd-gul mundering (vi var förvisso i Skåne) som bar ett stort krucifix och några pojkar i vita kåpor hade gått fram. Krucifixet var täckt av ett purpurfärgat draperi som de med visst besvär avtäckte bakifrån. Min associationsbana ledde till att knäppa upp en BH och jag började få syndiga tankar... men så "frästigt" var det verkligen inte passande att ha. Efteråt diskuterade vi om de hade biktbås, då vi alla hade synder att bekänna. Bl.a. känns det skönt att det inte bara var mig som Frestaren lockade att titta på lammkött... Guds straff för mina pedoanspelningar mot katolikerna i mina senare blogginlägg? Förlåt Herre, ty jag visste inte vad jag gjorde!

Kön jag stod i var till nämnda krucifix och inte till nattvarden. Vi skulle kyssa Kristus på korset. Folk kysste lite var som. Tjejerna framför mig på det minimala höftskynke som täckte den annars helnäcke Frälsarens ädlaste delar. Det tyckte jag kändes lite väl... Jag föll istället helt på knä och kysste spiken i foten (varför kom jag att tänka på Hasse & Tage nu?). Väl tillbaka, de andra satt kvar eftersom de vägrade nattvard, var det snart dax för nattvarden. Men jag ville definitivt inte ställa mig i en lika tradig kö igen. Kön blev lite mer uthärdlig av körens mäss-sång (på svenska och väldigt lite på latin), men ändå. Dessutom skulle vi inte hinna till affären och köpa taco-grejer. Så frågan stod: lång jobbig kö, oblat och vin eller soffgruppen, tacos, film och musik? Valet var enkelt!

Herren straffade oss dock och vi fick fara till Rosengård för att handla. Där konstaterade vi att det faktiskt verkade helt OK att bo. Väl hemma kollade vi klart på filmen, mumsade vegetariska tacos och kollade klart på filmen. Vi hann inte med "Änglar och demoner" som jag hade med mig, så den spar jag och visar min Moder i helgen istället. Vi snackade och lyssnade på black metal istället. Alla tre hade blitt rejält sugna på Sweden Rock och strax efter jag och Per-Ola stuckit köpte Robban en 3-dagars. Nu känner vi andra oss närmast tvungna...

Väl hemma avnjuter jag isvatten och glass med frusna bär (havtorn, björnbär, körsbär, blåbär, hallon). Jag är nämligen jävligt törstig efter alla tacos. Tänkte slänga på Venom efter att ha kysst Kristi fötter och sjåpat mig (gjorde t.o.m. korstecknet innan jag lämnade kyrkan) men hittade en Ave Maria-skiva på Spotify istället. Nattmysigt värre. Ave!

2 kommentarer:

Pisken sa...

Du gör helt rätt i att känna dig pressad att köpa biljett!
Jesus Kristus dog för DITT höga nöjes skull, och han skulle vilja att du såg Mayhem och Watain, för han är en masochistisk och självhatande liten israel.
Tack för senast förresten!

Caligula sa...

"Sigh, Messiah, Deceiver"
(Triptykon)

Du har så rätt! Tack själv för senast! :-D