tisdag 13 april 2010

Ett anständigt förslag

Jag skrev häromdan om hur jag uppskattar tidningar med vänsterperspektiv. Jag personligen. För att inte flippa ur. Dessvärre råder en närmast total borgerlig dominans inom media. En dominans som i allra högsta grad är ideologisk. Och sakta men säkert påverkar vårt tänkande. Som en parasit som ockuperar vår hjärna.

Det finns vattenhål. Oaser. Halmstrån för att slippa bli helt vansinnig. Men det räcker inte. Veckotidningar som efter profeten Lenins påbud är "agitatoriska, propagandistiska och organisatoriska" kan möjligen verka som ett kit som håller samman småpartierna. Smågrupperingar som är tuvor i ett enormt borgerligt träsk. Men det räcker inte.

Det räcker inte heller med partipolitiskt obundna grälla månadsmagasin som för tankarna till modeblaskor. Eller "antikvariska" Clarté-reliker. Som läses av "utvalda" på fik i storstäderna som skyltar "Vegetabilisk Palestinamaskerad".

Och det räcker absolut inte med att kunna navigera sig rätt bland atollerna i de sju haven på nätet.

Samuel Edquist och Edvin S Frid har en utmärkt artikel i Aftonbladet. De nämner bl.a. två saker jag själv retat upp mig rejält på inom borgerlig sorgerlig media:

* Skuldbeläggandet av de "hjärtlösa" handläggarna på Försäkringskassan (jag fick f.ö. Internationalen-prenumerationen av en kompis som bara för en vecka sen äntligen fick jobb som handläggare på FK) och av "parasiterna" till bidragsmottagare (för ibland är ju en försäkring ett bidrag i högerns svarta käft).

* Det ekonomiska perspektivet. I borgerliga media hjärntvättas vi av nyliberalt tänkande. Skriverierna om Grekland som, genom ett försök till ett åtminstone hyfsat välfärdssamhälle, varit "slösaktiga" och "ansvarslösa". Istället efterlyses ett nyliberalt "stålbad". När det för något år sen talades varmt om skuldavskrivning i Tredje Världen vill den svenska borgerligheten ha samma vansinne på hemmaplan. I "vår egen" omhuldade och glorifierade Europeiska Union.

Edquist och Frid efterlyser detta (och jag är om drömmen blir sann beredd på att faktiskt bryta mönstret och skaffa en morgontidning av papper!):

"Vi behöver en annan röst. Den tidning vi tänker oss kommer ut dagligen och sprids över hela landet. Även om den ges ut i Stockholm, kan den ha regionala varianter. Ingen vänsterinriktning utesluts: såväl sossar, syndikalister som clartéister känner sig hemma i tidningen.

Den socialistiska dagstidningen är en ”vanlig” tidning: allt har inte ett uttalat politiskt perspektiv och man kan läsa även om sport, nöje, resor och recept. Ideologisk puritanism skapar inget verkligt alternativ till Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, då blir det bara ytterligare en tidning för de redan invigda.

Men en socialistisk dagstidning saknar de borgerliga tidningarnas outtalade liberala grundackord. Den döljer inte hur samhället och dess medborgare påverkas av att den gemensamma sektorn slås sönder och anställningstryggheten försvinner. Den spekulerar heller inte i grumliga idéer som rojalism och nationalism. Därför kommer den att sakna såväl kungafjäsk som svulstigt patriotiska sportkrönikor."


Länk


Amen to that! Ett anständigt förslag, om det så kostar en och annan skog! Finns la pappersinsamling!

3 kommentarer:

livets bok sa...

JA! En sådan tidning skulle jag utan tvekan prenumerera på! Lätt!

Stefan Kress sa...

Fullständigt Lysande Lund!! :-) Fullständigt rätt igen!! :-)

Caligula sa...

Ta det tillbaka! :-)