lördag 10 april 2010

Vem är det som är rädd?

När jag hör snacket kring Landskrona dyker denna sången ständigt upp i skallen på mig. Så även inatt när jag kollade på reprisen av "Debatt", 45 minuter enbart Landskrona. Vilket gjorde att ett och annat vettigt faktiskt hann sägas. Bäst var professorn i socialt arbete och Vänsterpartiets landskronitiske ordförande.

De menade att det inte handlar om ras eller "kultur". Det är inte det vi ska diskutera. Det handlar om att människor inte släpps in i samhällsgemenskapen. De får inga jobb. Bostadssegregationen ökar. "Vi och dom"-tänkande uppstår där "den andre" är den misstänkte (blattebrottsling eller svennerasist). Rykten sprids om "den andres" farlighet. Folk stänger in sig och vågar inte gå ut. Allt blir en självuppfyllande nattsvart profetia.

Vänsterpartisten betonade att det handlar om klass. Han nämnde att barnfattigdomen ökar i Landskrona. Det moderata kommunalrådet i panelen ville lösa problemet genom att bygga fler villor för att få in mer skatteintäkter...!

Det handlar om klass. Vi är på väg mot ett tvåtredjedelssamhälle. Vi befinner oss i ett historiskt skede som är så snabbt och omvälvande att vi förlorar orienteringsförmågan. Då tittar vi desperat på det närmaste. Skiljer det ut sig ser vi hotet där. Trots att vi faller ner i samma grop. En grop ytterst medvetet grävd av de längst upp i pyramiden. För de är smarta, de cyniska jävlarna.

Ordet "klyftor" användes ofta i debatten. Liksom Afzelius använde det för 36 år sen. Ska det vara så förbannat omöjligt att komma några steg framåt? Det borde vara en barnlek. Om vi bara håller i rätt karta. Som är så enkel att ett barn kan styra efter den.

Vem är det som är rädd på gator och torg
I gränder och parker när solen har gått ner
Och vem är det som säger att lugn och ro
Kan man bara få om poliserna blir fler?

Jo, det är dom som tror att några föds
Med onda tankar och med kniven I sin hand.
Och det är dom som lär oss att utan lag
Blir det helt naturligt för oss att skjuta ner varann

Men om våldet är ett tecken på klyftor och gap
Då är man väl blåögd om man inte vill förstå
Att myten om vår ondska är bra att ha
För det fåtal som äger allt som nånting att skylla på?

Men så länge som man söker sin frid i tron
Att det lönar sej att ha fängelserna kvar
Kommer ångesten och skräcken att ökas på
Hos dom rika som hatet hos dom som inget har

(Björn Afzelius)

4 kommentarer:

Stefan Kress sa...

Så underbart!! Älskar den sången. Visst hade han rätt redan då. Mkt bra blogg!

Caligula sa...

Underbar låt på en underbar skiva! Tackar! :-D

livets bok sa...

Väl talat!

Caligula sa...

Tack! :-D