måndag 1 november 2010

Bring the boys back home!



Efter att jag, Linn och Janne kommit i säng väldigt sent på natten (eller tidigt på morgonen) var det skönt att bara bakis-slöa hela söndagen. Kolla på musik-DVD:er. Som så många gånger förr åkte Roger Waters minst sagt storslagna The Wall-show från Berlin 1990 på. Gräddan av rockeliten tillsammans med symfoniker och en obeskrivbar scenshow hyllade Berlinmurens fall genom Pink Floyds mästerverk från 1979. Bring the boys back home! kändes i dagsläget mer aktuell än någonsin med tanke på riksdagsbeslutet om Afganistan nu i veckan. Framtidstron på raserade murar och en öppnare och fredligare värld var född när Berlinmuren revs av folket. Men dog tyvärr i barnsäng.

Innan jag åkte hem från Lund idag zappade jag på TV:n. Fastnade framför ett seminarium om Sveriges militära (krigförande) deltagande i Afganistan. Det var ganska trist med slitna klyschor om flickor som (i liten utsträckning) kan gå i skolan igen. Ett närmast enhetligt rättfärdigande av den svenska krigsinsatsen. Även från Svenska Afganistankommittén (SAK) som välkomnade svenska trupper men inte ville bli förknippade med dem. Eftersom de själva inte vill bli "målgrupper". Den absolut bästa i hela seminariet var en ung tjej med afganskt ursprung som utbildade sig civilt för att kunna arbeta med civil humanitär uppbyggnad i sitt gamla hemland. Så länge var hon aktivt verksam i SAK. Hon var ytterst kritisk till den militära närvaron. Hon menade att denna även försvarade gamla krigsherrar i regeringen. Och att USA har sina egna motiv för sin agerande. Kalle Larsson från Vänsterpartiet hade en liknande syn. Annars var enigheten för fortsatt svenskt NATO-krig skrämmande.

När jag kom hem låg det ett par tidningar på hallgolvet med rubrikerna: Dra tillbaka våra soldater nu! och Trupperna måste kallas hem - NU! Behöver jag tillägga att det är vänstertidningar? Varför är det så? En majoritet av Sveriges befolkning vill ta hem våra trupper. Varför ska ett ganska självklart humanistiskt budskap synas som ett "vänsterextremt"? Och det lär väl inte bli bättre av att Lars Ohly och Vänsterpartiet äntligen hoppar av kohandeln om svensk krigföring i Afganistan.

Jag började lyssna på Scorpions senaste (sista?) skiva Sting in the tail när jag kom hem. The good die young. Bring the boys back home again. Jag tror bestämt att Skorpionerna blev inspirerade av att medverka på nämnda The Wall-föreställning.

Jag är frestad att skriva att Mona Sahlin själv kan slänga på sig en ISAF-uniform och ett automatvapen och fara ner och "hjälpa flickor till skolan". Men jag vill inte ha NATO-ledda trupper där alls. Jag vill ha några hundra tusen Wikileaks-dokument till. Om oskyldiga civila som massakreras av ockupationsmakternas övervåld. Dessa säger mer än hundra riksdagsdebatter. Liksom The Wall, Scorpions (och Tarja!), Lars Ohly och Åsa Linderborg nedan.

TheWall-BringTheBoysBackHome


Scorpions-TheGoodDieYoung


LarsOhly-ViVilleInteKohandlaOmMänniskorsLiv


ÅsaLinderborg-SvenskAfganistanpolitik-EnDödsmässa

2 kommentarer:

Kernon sa...

Många av de svenska soldaterna som är tvingade att vara där? Det är ju för fan frivilligt att söka utlandstjänst. Så låt dem göra vad de tycker är rätt och riktigt. Sen att ni små vänstertroll sitter och gnäller är ju inte direkt nånting nytt.

Caligula sa...

Kul att få kommentarer i bloggen för en gångs skull! "Små vänstertroll" låter sött, men så söt är jag inte! Tycker fortfarande att Josef Fritzls smeknamn "Källarmonstret" är coolare!

Jag har dock aldrig påstått att några är tvingade.