måndag 29 november 2010

För en fungerande flumskola!


Nyhetstorka på Aftonbladets ledarsida:

Attackerna på ”flumskolan” har burit hela vägen till ministerpost och partiledarskap. Precis vad Björklund menar med flum är lite oklart. Vad han vill ha i stället desto tydligare.

Folkpartiledaren har gjort sig till tolk för en retropedagogik med provräkningar, bildkartor och psalmsång. Och betyg förstås, så ofta och tidigt som möjligt.

Ofta tycks Björklund vara på jakt efter en lycklig barndom som klassens ordningsman när han i stället borde leda skolan på 2000-talet......

Då skulle skolpolitiken kanske kunna börja ta itu med de problem den svenska skolan faktiskt brottas med. Privata övervinster, allt större klyftor, utslagning och fallande skolresultat.


För några år sen gick det en brittisk reality-serie på SVT. En dokusåpa som gick ut på att en skolklass skulle erbjudas 50-talspedagogik. Det tog bara nåt år innan major-majjen Björklund och Folkpartiet hoppade på samma experiment. Våra kära liberaler (det traditionella "lärarpartiet") är ännu mer populistiska i sin skolpolitik än i sin bränn burkan-invandrarpolitik. Ärkekonservativa. Räligt reaktionära. De kan erhålla "folkligt" stöd i form av föräldrar som tror att ordning, reda, drill och disciplin utgör den slutgiltiga lösningen.

Populismen kompletteras med konspirationstänkande: Flumskolan har förstört vår käcka ungdom och därmed vår stolta nation av mannamod och morske män. Sossar, miljömuppar och vänsterpack ligger bakom förfallet och dekadansen. En samfälld pedagogisk vetenskaplig expertis tar avstånd från Björklunds pekpinnar. Men så utgör de ju också en del av konspirationen med Flummanifestet!

Genom "folkliga" fördomar och ett hyllande av sträng disciplin som nationell frälsning lyckades en halvlyckad vicekorpral ta makten och grunde ett Rike i askan och ruinerna av det gamla. Eller var han rent av major?

Björklund - nu kan du lära dig något


Läx-repetition (= Kunskapens Moder): Den som vet vad Stig Järrels rollgestalt i Hets har för smeknamn hos de vanartiga eleverna vinner en guldstjärna i pannan! Ni andra slynor får käka rotting!

Inga kommentarer: