söndag 21 november 2010

Veckans Klubba! - om TSOOL, samisk terrorism, Göran Hägglund och porr i badkaret





Det blev en riktigt mysig söndagskväll ändå!

Kycklingklubbor och potatisklyftor och en trevlig TV-kväll!

Veckans konsert bjöd på The Soundtrack Of Our Lives möter Göteborgs Symfoniker. TSOOL och en symfoniorkester fungerade nästan skrämmande bra ihop. Vilket inte förvånar mig ett dugg med Ebbot och pojkarnas i sig svulstiga och magiskt magnifika musik. I killed my self today uppnådde nya himmelska dimensioner. Men även de mindre kända låtarna. Som bandet själv verkar tycka är bäst. Att konserten varvades med att bandmedlemmarna fick komma till tals och gå till botten med vad musik betyder för dem störde inte upplevelsen. Det blev bara ännu en dimension. Och väckte intressanta tankar.

Dokument inifrån fortsatte med Det samiska upproret. Om striden om utbyggnaden av Altaälven i Norge som bl.a. var tänkt att dränka en hel samisk kyrkoby. Man kan ju rynka på ögonbrynen över att Dokument inifrån behandlar Norge, å andra sidan sträcker sig ju Sameland även över Sverige (eller snarare tvärtom). Det var ett stycke nutidshistoria som hade gått mig helt förbi. Trots att det utspelade sig i vårt grannland i början av 1980-talet. Det mest upprörande var inte tanken på "samisk terrorism" eller "kontakter" med ETA, RAF och IRA (eller snarare Sinn Féin). Det mest upprörande var att inte bara den norska polisen intog varje liten butik i byn. Även militären var planerad att sättas in på ett rent Ådalen-manér mot samer som på ett rent Ghandi-manér ägnade sig åt fredlig civil olydnad. Om det gått riktigt illa skulle "de mest extrema" samerna säkerligen kunna svara med våldsammare medel. Älven byggdes till slut ut, men byn räddades. Och samerna fick betydligt större rättigheter. Hotet om "terrorism" kunde fortfarande fylla en demokratisk funktion. Hur det skulle gå idag vågar man inte tänka på (se länk nedan).

Jag började kolla på Agenda för att förhoppningsvis få se Göran Hägglund skruva på sig som en skalbagge (eller drake) på rygg. Det var ju inte bara sossarna som gjorde fiasko i valet. Detsamma gjorde Kristdemokraterna. Sahlin tog sitt kors och avgick. Skulle S:t Göran göra detsamma? Nej då! Han var "revanschsugen"! Och i motsats till Mona "hade han partiets förtroende"! Tja, han är modig som vågar bryta mot dödssynderna Hämnd och Högmod! Samt söndagsskolebudet om att inte ljuga! Jag tror ärligt talat att det inte finns något riksdagsparti som är så splittrat och toppridet som KD!

Jag stängde av dumburken för kvällen. Tacksam över SVT ändå sänder kvalitetsprogram emellanåt (jag tänkte se ett par intressanta dokumentärer/debatter till).

Tog ett varmt bad. Och lyssnade på Mikael Wiehes allt för bortglömda Basin Street Blues. Ett riktigt mästerverk. Wiehes 80-tal kännetecknas annars av en extremt synthig produktion. Här är det jazzigt och bluesigt. Tillbakalutat och därmed ytterst passande i ett badkar. Musiken är riktigt jävla porrig. Rakt igenom. Det är inte låtar man sjunger med till. Det är låtar man stönar med till. Ett enda långt samlag. I synnerhet de jazz-bluesigare låtarna såsom Som ett andetag och den underbara Cohen-översättningen Johanna ifrån Orleans. Och det skadar fan i mig inte med porr i badkaret efter Göran Hägglund!

Jag hittade en Dumleklubba i jackfickan! Perfekt till kaffet efter en middag bestående av tre kycklingklubbor! Det sista jag avnjöt denna veckan! Veckans Klubba!

Kriget mot terror leder till fascism

Inga kommentarer: