fredag 15 juli 2011

Hoola Bandoola Band/Wilmer X - Preludium


Hoola Bandoola Band och Wilmer X! Äntligen skulle man återse Malmös, och därmed Sveriges, största band genom tiderna! Jag hade sett bägge banden i samma Tivolipark hemma i Kristianstad på 90-talet, nu var det dax igen! Vad hade man att vänta? Två band som legat på is men som nu valde att återförenas samtidigt!

Wilmer X hade jag stora förhoppningar på! Sist det begav sig i Tivoliparken gick de ut tre gånger och körde extranummer! Som ville det aldrig ta slut (vilket det inte heller kändes nödvändigt att det skulle)! Det är Svea Rikes bästa liveband genom tiderna! Hoola Bandoola känns ännu som en orealistisk dröm när man såg dem i spöregn och lyckorus 1996! Då var Björn Afzelius och Povel Randén med! Affe dominerade rent av snacket och jag minns som igår hur han i samband med Juanita sa att man nu åter "kan åka till det soliga Spanien, sitta under en korkek, lukta på blommorna och vara sååå lycklig - men fan ta den som gör det i Turkiet!" Var det månända därför Kristianstadsbladet i recensionen menade att "Björn Afzelius var mer skolläraraktigt pekpinnemässig än någonsin"? Eller när Affe i samband med Stoppa matchen! menade på att Mikael Wiehe med denna låt "inte bara uppfann punken - han uppfann även grungen!" Men nu var ju inte längre Affe med oss! Inte heller Povel!

Dessa var förutsättningarna! Spänningen var uppvriden på absolut maximum! Det absolut bästa var att jag skulle dit med Steve! Som avgudar Hoola Bandoola och var ytterst imponerad av att jag sett dem på 90-talet! Antagligen skulle han själv aldrig få chansen! Det senaste året har vi nog inte träffats en gång utan att antingen spela eller diskutera Hoola Bandoola! Men nu jävlar vad det dax!

Jag åkte direkt till Tivoliparken från jobbet! På bussen (från Malmö till Kristianstad, för att se band från Malmö i Kristianstad) läste jag i Örjan Svedbergs fantastiska bok Hoola Bandoola - om ett band, en tid, en stad (självfallet lånad av Steve)! En titel som håller exakt vad den lovar! Jag kunde knappt slita mig! En personlig skildring av Malmös moderna socio-historiska betydelse genom sina egna och originalmedlemmarna i Hoola Bandoola Bands personliga och musikaliska ögon! Jag bara måste köpa denna boken själv!

Inga kommentarer: