tisdag 26 juli 2011

Mätt på fett - alltid rätt!






Inspirerad av samtal med Marie i helgen bestämde jag mig idag för att testa GI-metoden med start omedelbums. Agneta övertalade mig att köra LCHF-metoden fullt ut. Antar att jag är nån slags GI Joe ändå?

Det lär knappast vara några större problem. Brödet är ju det trista på mackan. Potatisen, riset och pastan är ju det tråkiga på tallriken. Som man av uppfostran blivit intutat är ett nödvändigt ont: -"Du kan inte bara äta upp köttet! Ät potatis också! Putt putt putt putt putt....!" Men nu jävlar Mamma, Pappa, Mormor och Fröken! Nu revolterar 39-åringen! Försök stoppa mig om ni kan!

Frallorna på jobbet såg dock goda ut. Men de menlösa luftbullarna glömdes när man skar osten enligt tårtspademodellen. När man gjorde rullader av ost och två sorters korv. Vispgrädde i kaffet var inte dumt alls. Jag hoppade över sista fikan. Hallonpaj kan sockergrisarna ha för sig själva. Jag klippte ändå åt mig de största och godaste hallonen när jag röjde vid buskarna idag!

Väl hemma var det dax att handla dietmat. Jag kom hem från Domus och Netto med: skinkfärs, Möllers korvar (köttiga), matolja, fetaost, bacon, vitlök i olja, paprika, tomat, vitlök, lök, vinäger, standardmjölk, laxspett, grillad kyckling, kryddig bearnaise m.m. Marie var hjärtlig och skrev ihop ett brev till mig med både mat- och motionstips. Jag var nog ganska rätt på det när jag LCHF-shoppade ändå. Ruzica körde visst samma diet och njöt av riktig getost, tomater och kött och fisk på semestern nere på Balkan!

Middagen fick bli laxspett stekt i en sjö av matolja tillsammans med paprika, lök och vitlök. Fetaost och vitlöksklyftor i olja till. Inte dumt alls på min ära. Riset saknades verkligen inte!

Det gäller ju att börja röra på sig också. Marie menade på att det i början var bäst med en mjukstart på långa och sköna promenader. Hon hängde gärna på. Pojkarna också hoppas jag. Fett ös!

(Djävulen kommer att fresta mig 40 dagar i sommarens ökensol. Med öl, glass, läsk o.s.v. Men jag får härda ut. Egenmixade osockrade smoothies och torrt rödtjut vid högtidliga tillfällen ska väl en syndare tåla!)

9 kommentarer:

Muminen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Agneta sa...

Du får vara lite försiktig med lök och vitlök och andra grönsaker som växt under jord. Kolla gärna hur mycket kolhydrater varje sak innehåller. Helst skall det vara 5 gram eller mindre per 100 gram mat. Och du - försök steka i smör istället för olja. Är det olja får det vara så lite av den varan som möjligt, och då helst olivolja eller rapsolja. Kallpressade varianter är bäst när man går på LCHF. Du kommer inte att sakna oljorna ändå, tro mig. Du kommer att älska smör från och med nu. ;)
Om du vill ha lite sälta så kan du fixa dig lite pfeferonis... :)
...till köttet färdig bearnaissås på burk. Gör inte ont! ;)
Lycka till nu, Martin, och ta det lugnt i helgen. :)

Caligula sa...

Är 75% raps och 25% solrosolja i den jag köpte idag. 0% kolhydrater. Men kanske bättre med smör ändå? På vissa ställen står det att man kan ha mycket olja, typ oliv... smör är gott att steka i annars!

Feferonis är ett måste till sallad! Bearnaise på hurk köpte jag idag!

Tack för tipsen! =P

Caligula sa...

på burk ;-p

Agneta sa...

Jag tror att du skall skippa solrosolja öht. Bättre med kallpressad oliv/rapsolja. Men helst skall det vara äkta smör. :) Och Bregott istället för de processade lättare varianterna. (Man kan ju fråga sig vad det är i Lätta, Lätt & Lagom och andra hittepåvarianter... vad är det som gör att de härdar trots mindre fett?) Och margariner härsknar... ett riktigt uselt surrogat till smöret. Margarin kommer icke över min tröskel igen. Nånsin.

Vettu... gå till biblioteket och låna böcker om LCHF... finns en uppsjö med både recept och förklaringar till varför det är sunt att äta denna diet. Givetvis finns det alltid de som hävdar motsatsen, men bäst är att prova själv och känna efter hur det känns och om det passar en.
Som sagt - som vegetarian blir det alltför ensidigt att käka LCHF, mest ägg och ost. Efter ett tag "växte" äggen i munnen. :) Därför låter jag bli att äta det. (Men en dag kanske jag börjar igen... det ÄR trots allt väldigt GOTT.) :)

Anonym sa...

Klimatsmart diet? Nej. Ansvarsfull diet? Nej.

Medelklassen skippar spannmålen och bara frossar i kött och enkelt bara byter kanal när det kommer bilder från Afrikas horn...

Låtsasrebell! Du är en feak Martin!

Caligula sa...

Jag är en varm anhängare av både animalisk konsumtion och produktion. Djurhushållning är av godo, inte bara mot gommen. Fältbiologer m.fl. menar t.ex. att 90.000 arter skulle försvinna om vi slutade äta ko. Metangaser, missförhållanden för slaktdjuren o.s.v. är naturligtvis frågor som måste tas på allvar. Både av etiska och "klimatsmarta" skäl. Och självfallet med tanke på världssvälten.

Dock är jag inte så präktigt medelklassig (faktiskt en värld jag socialt är väldigt främmande från) att jag individualiserar allt ansvar. Det är i allra första hand politiska frågor. Vill folk ta personligt ansvar och bygga sin livsstil på det är det självfallet storsint. Men det räcker inte långt för att rädda världen och klimatet.

Jag är inte insatt i Afrikas horn men vet att en av de största anledningarna till svältkatastroferna är de höga världsmarknadspriserna på mat. Och att länder som Sverige underblåser inbördeskrig och konflikter för att roffa åt sig. Klassisk imperialism.

Jag vill krossa världsmarknadssystemet i sig. Inte blåsa upp det genom privatekonomiskt "ansvar" på en råkapitalistisk marknad.

Låtsasrebell och fake blev jag glad av att kallas! Jag kan väl få vara lite "politiskt inkorrekt" jag med?

;-)

Anonym sa...

Vem har talat om vegetarianism?! Inte jag. Jag tror på en blandad diet. Jag är arbetarklass och äter vad som serveras.

Men att inte förstå att en LCHF-kosthållning är ohållbar när vi snart är nio miljarder här, ... ja då är man bara dum. Men de som svälter får väl skylla sig själva för att de haft det dåliga omdöme att födas i tredje världen?

Jag slutar att läsa din blogg nu. Hej då.
/Linda Persson.

Caligula sa...

Jag har inte heller nämnt vegetarianism. Jag tycker att folk ska få äta och läsa vad de vill. Eller låta bli. Jag skriver från mitt eget hjärta (och mage). Jag är ingen martyr.

"Jag är arbetarklass och äter vad som serveras." Själv är jag dödsmotståndare till "master & servant"-mentalitet. Mina föräldrar är bägge arbetarklass. Mina syskon är arbetarklass. Jag har jobbat halva livet som industriarbetare. Så gott som alla mina vänner är arbetarklass (de flesta jobbar inom vården). Detta är självständiga starka individer som äter vad de själva vill.

"Arbetarklassens befrielse måste vara dess eget verk." Även på tallriken. Jag predikar inte min diet för andra. Jag bara provar den själv. För att jag kan. Världsfrågorna måste vi lösa tillsammans.