fredag 12 augusti 2011

Viva la Muerte! Arbetslinjen Macht Frei!




"Med ett nazistiskt slagord och en rasistisk symbol försöker kommunala Viva resurs uppmuntra sina lokalvårdare. - Jag tycker det är obehagligt, säger en kursdeltagare.

Viva resurs, som utbildar och sätter personer, som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, i arbete, har ett minst sagt annorlunda sätt att uppmuntra sina kursdeltagare.

I det kompendium man delat ut till de som utbildar sig till lokalvårdare avslutar man med orden `Frihet genom arbete´, en direkt översättning från tyskans `Arbeit mach frei´, de ord som nazisterna satte på en skylt över ingången till koncentrationslägret Auschwitz.

Förutom rena listor över vad som ska göras innehåller kompendiet även uppmuntringar som `var öppen, kysk, avhållsam och medmänsklig´ och `var lydig, pigg och arbetsvillig´. På sista sidan har man, förutom "Frihet genom arbete" även satt in ett kelterkors, en symbol som fått en rasistisk innebörd genom att bland andra Ku Klux Klan använt sig av den."


Är inte den svenska arbetsmarknadspolitiken anno 2011 underbar? Klart man ska vara lydig, pigg och arbetsvillig! Och öppen! Kyskhet och avhållsamhet? Det var säkert 200 år sedan en arbetsgivare vågade ställa krav på slika självklara dygder i arbetshjonens CV:n!

Nu ska väl ändå Sverige kunna resa sig ur aska och förfall som en Fågel Fenix av härdat stål? Återskapa ett Svea Rike som står som ett monument i tusen år? Trots att en anställning för de kyska hjonen ska handla om en timme i taget?

Arbetslinjen Macht Frei! Eller som de spanska fascisternas stridrop löd: Viva la Muerte (Leve Döden!)!

Ytterligare en intressant aspekt är att Förintelsens händelseförlopp delades in i tre huvudfaser: nedbrytning (Fas 1), isolering (Fas 2), utrotning (Fas 3). Värt att tänka på i Fas 3-debatten?

Västerbottens-Kuriren - Nazistspråk skulle peppa städare


Förintelsens tre faser

Inga kommentarer: