fredag 28 oktober 2011

(M)osa (M)ytomanerna!




"Moderaterna, som bytt namn lika många gånger som Vänsterpartiet, hette från början Allmänna valmansförbundet och grundades 1904 kring en huvudfråga: att motarbeta kravet på allmän rösträtt."

"Så långt har alltså arbetet gått att vår 1900-talshistoria är utsatt för ett slags historierevisionism även på högerakademisk nivå.
Varför satt det över huvud taget en högerregering vid makten på den tiden?
Jo, av det enkla skälet att det fanns lagar som gjorde att arbetarklassens röster inte var lika mycket värda. Vi hade ett system med första kammare och andra kammare i riksdagen. Det innebar i praktiken att de bättre bemedlade i samhället hade den verkliga makten i politiken.

Efter den ryska revolutionen gick högern i första kammaren med på en rösträttsreform. Inför hotet om revolution även i Sverige var socialdemokraternas och liberalernas idéer om demokrati ett betydligt bättre alternativ.
Men det betyder inte att högern tyckte att demokrati eller rösträtt var något att i grunden sträva efter. Högerledaren Arvid Lindman uttryckte saken på följande sätt: `Att få rösträtt är icke någon rätt för vare sig den ene eller den andre. Det enda avgörande därvidlag är statsnyttan´.
Han kallade också sin proposition om rösträtt för `en svår kapitulation´."


"Alla har inte alls intresse av att skattepengar går till underbetalda städerskor som städar övre mellanskiktens lägenheter i Stockholms innerstad. Alla har inte alls intresse av att arbetsgivarna får ge unga ännu sämre löner än de redan kommer undan med. Alla har inte alls intresse av att vi ska skicka cancersjuka på jobbet och skicka 90-åriga sjuka flyktingar till en oviss framtid i länder de en gång sökte sig ifrån.
Vänstern kämpade för demokratin, och rätten till öppna motsättningar, i början av 1900-talet och gör det fortfarande. Högern var motståndare till demokratin då och verkar än idag inte förstå dess innebörd."


Ja, det känns bittert men ändå sött som socker i munnen att läsa om vad (M)ytomanerna, förlåt, (M)oderaterna har stått för. Nu som då.

Varför trycks inte affischer som dessa upp i full skala och tapetklistras upp så alla kan se dem? Som en evig påminnelse och allmän varnagel? Det är möjligt att jag uppmuntrar till lagbrott nu. Men det är ännu fulare att ljuga!

DalaDemokraten - En moderat historielektion


Flamman - (M)ed lögnen som vapen


Åsa Linderborg - Gör avbön!

Inga kommentarer: