tisdag 4 oktober 2011

Sommarsol, höstvindar och indoktrinering





Sommarsol och höstvindar! Höstdeppet kändes långt borta en dag som idag!

Jag fortsatte att inventera tidskrifter i arbetarbiblioteket på jobbet. Sosse-tidskriften Tiden. Socialistisk kritik och politik från 1960- och 70-talen. Nu börjar det närma sig nutid och SSU-ordförandena lyssnade till namn som Ingvar Carlsson och Bosse Ringholm. Borgarna hade ännu inte bildat regering och sossarna var mer uppblåsta i sitt folkhemsbygge än någonsin Göran Persson. Men det förlåter jag dem. De genomförde schyssta sociala reformer och hade fortfarande socialismen och det klasslösa samhället som målsättning. Huvudfienden var dock Vänsterpartiet Kommunisterna för vilka ordförande C.H. Hermansson till nästan 100% fick klä skott. Åtminstone tills den gode C.H. fick konkurrens av "den nya vänstern" som ockuperade sina kårhus och hade sig!

Trots en spännande tidsresa var det skönt att komma ut i sommarsolen lite. Jag började även diska fram tills diskmaskinen havererade (vilket jag är oskyldig till!). Lägligt nog ringde Andreas just då och vi hade en trevlig pratstund. Som huvudsakligen gick ut på att vi bara måste se Wolves In The Throne Room när de kommer till Sverige och Danmark nästa månad. Jag måste helt klart kolla upp deras nya platta när jag är klar med Exodus-uppladningen inför båten i veckan!

Arbetsdagen avslutades med att kånka upp några lådor böcker för trappan. Donerade av deckarförfattaren och lantarbetarförbundaren (samt ex-maoisten och partisekreterare för Arbetarlistan) Kjell Eriksson som tydligen ska flytta till Brasilien. Nu gav han bort sin arbetarlitteratur. Vilket efter dessa lyft kommer att ge mig biceps av stål!

En av böckerna var Göran Palms 60-talsklassiker Indoktrineringen i Sverige som dissades i ett nummer av Tiden som jag gick igenom idag. Men jag och min bok-kånkar-kollega hade bägge läst den och tyckt att den är jävligt bra. Det skulle vara ytterst intressant med en motsvarande bok idag: hur mycket av media och kultur i vår tids tsunami av kabel-TV och IT (borgarblaskorna som produceras av nerhuggna skogar icke att förglömma!) kan man egentligen klassa som indoktrinering? Mer än jag själv vågar drömma mardrömmar om tror jag....!
Den enda objektiva oasen för opåverkbara fritänkare är bloggen med det klingande namnet Caligulas konstaterande! *blink*

Inga kommentarer: