fredag 14 oktober 2011

Tankar kring Juholtaffären

Jag har ärligt talat mått piss den senaste veckan. Av hela det politiska Sverige (jag kan tänka mig att andra länder är mer vana). Och det blir bara värre och värre. Inte för Juholts eventuellt medvetna mygel (vilken annan politiker har för övrigt pröjsat tillbaka när gäldenären inte krävt det?). Inte för att han knappast är ensam om att sko sig bland sina redan välavlönade riksdagskumpaner. Det var längesen topp-politikerna blev ett frälse för sig. Fjärran från folket som valt dem och från vilka enligt grundlagen makten ska utgå.

Det värsta är Medias Makt. Den Tredje Statsmakten. En media som utgör en oligarki med en enorm ägarkoncentration. En propagandaapparat som påverkar och styr sinnena på ett riktigt otäckt sätt. Därför utnyttjas självfallet media av ekonomiska och maktpolitiska intressen. Folket betraktas som mentalt handikappade och lättpåverkade. Tyvärr ligger det en sanning i åtminstone det sistnämnda.

Men det behöver inte vara dystopisk science fiction. Det finns alternativ till de stora media. Det som en gång lyfte fram socialdemokratin var folkrörelsearbetet. Att visa sig fysiskt bland folk. Att aktivera och entusiasmera. Producera egna skrifter. Gräsrötterna bar stjälken och blomman. I vårt individualiserade tidevarv vissnar detta som höstlöven. Vi är inte längre medborgare. Vi är konsumenter. Vi gör val. Av pensionsfonder, elbolag, mobilabonnemang, sjukvård, skola. Och av politiker. Istället för att aktivera oss själva. Roten till politikerförakt ligger inte bara hos de svikande politikerna. Den ligger minst lika mycket hos de svikna väljarna. Som svär över myglande politiker efter att ha översvämmats av kvällstidningarnas rubriker. Och stannar därvid. Det är inte revolutionärt. Det är förstockat och förslappat.

Jag kan hålla med Kristdemokraterna om att det behövs mer etik och moral i samhället. Hos politiker och direktörer. Hos media. Men även hos folket. Tyvärr vet inte Kristdemokraterna själva vad som menas med etik och moral.

Dan Josefsson - Juholt utsatt för ännu en kupp

Inga kommentarer: