onsdag 10 juni 2009

Fiskblogg / Maoistblogg

På sena kvällar och nätter brukar jag alltid bli sugen på nåt att mumsa på. Nyss, klockan halv två på natten, slängde jag fram ett par burkar sill som jag köpte för en femma stycket på Domus igår. Bullade upp på ett litet kaffefat. Inget ägg, bröd och sånt lyxigt (jag ändå inte hade hemma) till. Bara några bitar löksill (min favorit om det är mycket lök och pepparkorn) och några bitar skärgårdsill (mumsig den också i sin loddarom*). Stekt sill är ju det bästa, men det är en annan femma. Älskar fisk, och det passar perfekt som tilltugg eller nattamat. Rökt ål.... mmmm..... rökt makrill... slurp! Ibland har jag haft en stor rökt lax på ett kilo med huvud och fenor och allt på en tallrik och bara slitit bort bitar med gaffeln! Men nu fick det räcka med bara lite sill. Och det var ju inte så bara när man var nattasugen!

Lax ja... Det sägs att på den gamla bondetiden i Sverige hade drängarna och pigorna "laxfria dagar". Annars var det standardfödan som stod folk upp i halsen. Enligt Olaus Magnus 1500-talsskildringar (som man ska ta med en nypa saltsill) var det bara att sticka ner ett ljuster i vattnet och dra upp, så tätt stod de överallt. Sen blev lax en slags lyxdelikatess i mer modern tid. Sen blev det billigare igen. Nu har omega 3-maffian fixat att vi får "laxfria dagar" igen med sin hets om hur mycket fet fisk (helst lax) man ska käka. Minst tre dagar i veckan, typ. Och de rosa godbitarna kommer att stå folk upp i halsen igen. Historien upprepar sig!

Nu ska jag tillbaks till min bok som måste lämnas imorgon; Anne Hedéns doktorsavhandling "Röd stjärna över Sverige. Folkrepubliken Kina som resurs i den svenska vänsterradikaliseringen under 1960- och 1970-talen". Kul att läsa om hur kruxigt det blev i den svenska vänstern som var helt styrda av Kinas Kommunistiska Parti när Peking bytte spår hela tiden, både inrikes och utrikes. Men det kunde de gott ha, muahaha! I synnerhet som "Mao Tse Tungs tänkande" (som de kallade sin ideologi) var schizofrent!


* Mina tangenter saknar de flesta bokstäverna så jag skriver ofta fel. "Loddarom" blev "koddarom". Tur jag märkte felet! ;-9

Inga kommentarer: