onsdag 24 juni 2009

Spotify och könsurvalet

Den teknologiska revolutionen rullar på. Ikväll har jag äntligen skaffat Spotify! Det kom ytterst lägligt eftersom mitt Last.fm slutade gälla för ett par dar sen. Alla reklamavbrott med Thomas di Leva o.s.v. är störande, annars är det kul. Här ska upptäckas ny musik!

Huruvida den mänskliga evolutionen rullar på vette gudarna (hoho), men att människan är en homo musicus råder det ingen tvekan om. Det är "biljettpanik i hela landet" skriver Aftonbladet. De skriver också att man hittat 35.000 år gamla flöjter i Jurabergen i Tyskland. De skriver dock:

"Förmodligen spelade varken flöjter eller venusstatyetter någon större roll i den moderna människans evolution, skriver forskarna i Nature. Icke desto mindre tjänade nog både konsten och musiken ändå ett viktigt syfte genom att underlätta socialt samspel och hålla samman grupper."

Vette fåglarna om mäster Darwin hållit med där. Han betonade musiken och sången när han skrev om könsurvalet. Han drog paralleller till fåglarnas sång som fågelhanarnas lockrop för att impa på honorna. Och att sång och musik kan förmedla samma kraft i det mänskliga könsurvalet. Varför all hysteri kring musiken? Varför lever en inte helt ringa del av människorna för musik? Och framförallt: varför är brudjävlar så besatta av musiker och sångare? Varför får det egotrippade feta gamla fyllot Gene Simmons knulla tusentals tjejer och jag inte en enda? Kom inte och påstå att musik och evolution inte har ett samband!

Inga kommentarer: