måndag 15 juni 2009

(S)kollagen och civilkurage

I Aftonbladet kommenterar Marie Granlund, sossarnas ledare i utbildningsutskottet, Björklunds nya våta dröm om en ny skollag. Hon reagerar starkt på massakern på Komvux och möjligheterna att läsa upp sitt betyg:

"Det innebär att en människas hela framtid präglas av hur hon var när hon gick i skolan.... Vi har en arbetslöshet på över 25 procent för ungdomar under 25 år. Och i stället för att bygga ut Komvux satsar Björklund på i en lag cementera att människor inte ska få nya chanser att utbilda sig..... Man måste ge människor nya chanser och ge signaler om att det finns möjlighet att förändra sin situation.... De som åker studentflak och sjunger studentsånger i dag kommer aldrig att få guldklockor för lång och trogen tjänst. De kommer att byta jobb och karriär många gånger fler än tidigare generationer. De måste få förutsättningar för det livet också."

Jag håller med på vartenda ord! Till 100%! MEN.... så kommer följdfrågan:

"Regeringen räknar med att den nya skollagen ska börja gälla 1 juli 2011. Men vad händer om det blir regeringsskifte efter valet 2010? Rivs förslagen upp då?"

Varpå Granlund svarar:

"Det är helt omöjligt att säga i detta läge, men vi kommer att ta ansvar."

Ta ansvar??!!! När Alliansen tog makten avskaffade de sossarnas Gymnasiereform 07, vars utredning redan kostat miljontals skattekronor. De körde sitt race efter sin bakåtsträvande ideologi. Men sossarna "tar ansvar"... Vad menar tanten egentligen? Ska de "ta ansvar" och inte sabba samförståndet i politiken genom att genomdriva motståndarlagets politik som de tycker är vansinnig? Eller ska de ta ansvar för eleverna och framtiden genom att kasta förslaget på soptippen? Varför inte säga direkt att förslaget suger Björklundballe och vi kommer inte ens att ta i det med tång? Vad är det överhuvudtaget för mening med det partiet?

Är det inte lika bra att glömma de där fagra vallöftena som det ändå aldrig blir nåt av med? Varför kan inte de berörda, d.v.s. precis alla, visa civilkurage? Det förekommer redan positiva saker i landet v.d.g. skolpolitiken: både lärare, elever och föräldrar protesterar mot nerskärningar. Gå man ur huse och visa att ni inte tolererar detta! Nu! När det gäller akuta sakfrågor har vi varken tid eller råd med att förlita oss på skämt valfläsk. Varken från S, MP eller V. Politikerna sviker ändå alltid. Om man inte pressar upp dem mot väggen i skolkorridoren så revbenen knäcks.

Inga kommentarer: