måndag 1 juni 2009

Janne Vängman, heder och demokrati

Janne Vängman, eller vad han nu heter igen, skolministern (eller var det utbildningsminister?), var lite nära en freudiansk felsägning på TV igår. Han och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni föreslår att svenska skolelever inte ska få undantag från vissa lektioner. Det handlar om muslimtjejer från "starka hederstraditioner" som inte ska beviljas frihet från simning och sex- och samlevnad. Dessa starka hederstraditioner säger att tjejerna inte får visa bröst... visa något naket alls av sin kropp på simundervisningen. Där var han nära en groda, den rackarn...! ;-)

Jag kan förstå förslaget, åtminstone när det gäller sex- och samlevnad. Men jag stör mig på användandet av uttryck man inte begriper. Eller ännu värre: missbrukar. Sen när blev heder något negativt? Kan Janne och Nyamko ställa sig upp, föra handen mot hjärtat och svära på (ja, inte på Bibeln eftersom de har som argument i frågan att kristendomsundervisningen är avskaffad sen 40 år) att de inte har någon heder i kroppen? Man behöver inte vara kulturantropolog för att veta att "heder" är det positiva hos en själv och den egna gruppen som man distansierar sig gentemot "de andra" med. Som "riktiga svenskar" som Janne och Nyamko. Om "svenska tjejer" visade brösten på lektionerna skulle de få en avhyvling som hette duga hemma: "Du beter dig som värsta horan i skolan! Du skämmer inte bara bort dig själv! Du skämmer bort OSS!" Ordet "hedersrelaterat" är laddat efter Fadime och andra som utsatts för "hedersrelaterat" våld. Att associera mord på en dotter eller syster med en önskan om befrielse från vissa lektioner som kan gå stick i stäv med religiösa traditioner eller övertygelser är lågt. Och det är just laddningen i ordet som gör att ministrarna använder det. Fast att låta arbetarungdomar på yrkesprogrammen bli befriade från ämnen som gör dem okunnigare och svagare som samhällsmedborgare och yrkesmän går bra. Så hederlig är Janne.

"De är emot EU och därför inte bör bli valda till EU-parlamentet". Orden är återigen Jannes och riktas mot EU-kritiker som Eva-Britt Svensson och Marita Ulvskog. "Skicka inga gnällspikar till Bryssel" säger Folkpartiet. Nähä? Bara nickedockor? Var ligger demokratin i det? Janne håller god EU-klass. Där vimlar det av pajasar. Tyvärr.

Inga kommentarer: