måndag 15 juni 2009

Indiana Jones och Amerikanska fascister

Så har man helgat en ny vilodag. Knappt gjort ett skit, hehe. Solen har kommit tillbaka och jag har suttit och läst lite ute på balkongen. Dock har det varit blåsigt och inte SÅ skönt när solen täcktes av mörka moln.

Kollade på "Indiana Jones och Kristalldödskallens Rike" ikväll. Tycker att de filmerna är lite underhållande ändå i sin naiva töntighet. Även om de tenderar att bli lite väl överdrivna på slutet (slutet på äventyren då, inte vardagsgrejer som giftermål).

Sen läste jag klart Chris Hedges skrämmande bok "Amerikanska fascister. Den kristna högern på frammarsch". Denna kristna höger, som vi skulle kalla extremhöger, vill "återupprätta" det kristna USA. Ett USA styrd av en klass av "rättrådiga". Där familjen råder och männen härskar. Där "cancersvulster" som homosexualitet, abort, promiskuitet, föräktenskapligt sex etc. skurits bort. Där liberaler, feminister, "sekulära kristna", icke-kristna, vetenskapsmän m.fl. stängts ute. Där Bibeln tolkas bokstavligt och evolutionsteorin förkastas. Dessa rättrådiga styrs av karismatiska ledare som lever i lyx genom att ekonomiskt skinna sina redan fattiga anhängare. Överhuvudtaget ser dessa lyxpredikanter det som Guds vilja att de berikar sig och sina företag. De predikar etik och moralism men är i själva verket i total avsaknad av moral. De predikar kärlek men är inte förmögna att älska andra än sig själva och Mammon. Man skulle kunna se dem som en vulgärvariant av Marx ord om att det kapitalistiska systemet behöver en "ideologisk överbyggnad". De har en uttalad politisk agenda om en "andra amerikansk revolution" som ska avskaffa det öppna samhället och i sann fascistisk anda själva ta makten och härska efter sina ytterst trångsynta ideal. De har en apokalyptisk syn och väntar på Jordens undergång, Kristus återkomst, kampen mot Antikrist (muslimerna, EU, FN, liberalerna m.fl.) och att de rättfärdiga ska belönas i himlen. Kamp mot den globala uppvärmningen, sjukdomar o.s.v. går emot Guds planer. De utgör inte marginella sekter utan tiotals miljoner amerikaner. Det farligaste är att de medvetet nästlar sig in i politiken och myndighetsutövningen för att påverka och till sist ta över. Och de har positioner på högsta nivå.

Ändå är det en positiv läsning tack vare Hedges starka och verkligt moraliska ställningstagande. Ett ställningstagande för det öppna samhället, individens rättigheter, fackföreningar, välfärden o.s.v. Ett förespråkande av empati och tolerans för andras tro, sexualitet etc. mot storföretagens makt och den kristna högerns intolerans. Dock anser han sig inte vilja gå i dialog med denna kristna höger som "förnekar honom sin rätt att existera och ogiltigförklarar hans tro". Och framförallt varnar han för passiviteten inför detta reella hot: "Tolerans är en dygd, men tolerans i kombination med passivitet är synd".

Amen to that, Chris!

Inga kommentarer: