torsdag 8 oktober 2009

Objektiv må bra-TV


Saxat från Aftonbladet: "I en motion i riksdagen kräver de moderaterna riksdagsledamöterna Jan R Andersson och Peder Wachtmeister att regeringen omedelbart ska tillsätta en utredning som fortlöpande granskar SVT:s sändningar. Anledning: de anser att SVT är vänstervridet. Inslagen är varken politiskt oberoende eller objektiva."

De har sina sakliga och objektiva skäl:

”Vi lever inte längre under socialdemokratins ok och därför bör även SVT lösgöras från dess grepp.....En majoritet av inslagen ställer de rödgröna, och då främst Socialdemokraterna, i bättre dager än, exempelvis, Alliansen.”


Det låter rättvist och rimligt! Här ska nagelfaras och jämföras! Hälften av utredarna bör bestå av Alliansens anhängare, hälften av de röd-grönas supportrar! Samt en objektiv sverigedemokrat som domare! Dessas respektive tolkningar bör i sin tur granskas av oberoende personer som i sin tur bör granskas av ännu mer objektiva personer som i sin tur...! Och självfallet bör programmen granskas före sändning! Med en lämplig remisstid på sju år!

Det är kanske lättare ändå om programledaren i TV har en sidekick som kan återställa balansen? Efter att under reportagen ha kryssat för värderande ordval och vägt för och mot? Typ om ett reportage handlar om Alliansens nerskärningar i vård eller skola och dess negativa följder för barn och sjuka. Efteråt kan sidekicken slänga ur sig nåt klämkäckt som: "Å andra sidan - i sossarnas Sverige sk(r)attar man ihjäl sig!"

Sen kan allt sluta med att alla håller varandra i händerna och sjunger nåt i stil med: "Du är du, ja´ är ja´, alla är vi bra, snäll som dum, vi vill inte ha, skäll och flum". Äkta må bra-TV! Och objektiv dessutom!

Inga kommentarer: