måndag 10 augusti 2009

Adolf H


Jag har tänkt på Kurtz sen jag såg "Apocalypse Now". Den skrupelfrie vite mannen i Kongo. Närsom det låg ett skimmer över Konung Leopolds dagar. Varför inte en samtidsberättelse? Henning Mankell brukar vara skitbra på samhällskritiska Afrika-romaner. Varför inte en bok om psykopaten Adolf H?

Adolf H är ju självfallet det perfekta skurknamnet! Vem är han då? En fingerad figur? Näärå! En österrikisk vicekorpral? Näärå! Svensken Adolf H Lundin har som affärsidé att roffa åt sig rättigheter till naturresurser i krisdrabbade länder. I dagens Kongo-Kinshasa sliter barn ihjäl sig i gruvorna. Den kongolesiska befolkningen decimeras av imperialismen på samma sätt som för hundra år sen. Adolf H tjänar pengar på elvaåriga svarta små infödingspojkar utan skyddsutrustning och lungorna oåterkalleligt fulla av skit som i praktiken är en dödsdom. Lundin Mining måste få sin profit!

Lundin Oil har lite mer JR Ewing över namnet! De tvångsförflyttar infödingstammar i Somalia. Som det ska vara om man heter Adolf H! Finns det inte en bittersöt skönhet över blodspengar? I styrelsen för Lundin Oil sitter den jävligt jävige Calle Bildt. Sveriges mest lämpade utrikesminister?!

Inga kommentarer: