söndag 2 augusti 2009

Gorbatjovsallad & mormors memoarer

I Olofström finns det en pizzeria som heter Toddez. Där häckar folk på uteserveringen på sommarkvällarna. Jag föredrar att vara morsgris när jag besöker min dyra moder i Olofström. Senast jag var här köpte vi Toddez bästa sallad, Gorbatjov. Ikväll gjorde morsan egen Gorbatjov och den blev självfallet mycket bättre och godare. En ordentlig frutti di mare-sak med kräftor, räkor, musslor, tonfisk, rökt kalkon (i originalet på Toddez finns isttället kyckling), sparris, sallad, tomat, grekisk getost, "vanlig" ost (tror inte den utsökta getosten finns i originalet). Heja mamsen!

Inatt fick jag titta på mormors memoarer som jag inte ens kände till. Handskrivna för tio år sen, några år efter morfars bortgång. De börjar med det hårda slitet redan från tidiga barnaår på ett arrenderat torp (morsan säger gård) i nordöstra Skåne. Även skolan var hård med aga och stränga lärare och lärarinnor. Men även snälla. Arbete men även rackartyg (som självfallet straffades). Så fortsätter det framåt, mycket fokus ligger självfallet på de egna barnen. Jag tänker inte gå mer in i detalj. Jag vägrar lämna ut min närmsta släkts familjeangelägenheter. Men för mig var det väldigt kul och intressant att läsa. Jag själv fanns med i en bisats som ett av morsans icke namngivna "sex duktiga barn". Duktig vette fan, det är ju så man säger (äh, klart lille Martin är duktig!). Dock skitkul att läsa, dels som amatörforskning men självfallet främst som personligt familjeintresse.

Nu ska jag övergå till en medsmugglad 7,2-öl och Jan Myrdals Strindbergbiografi. Imorgon ska det plockas svamp!

4 kommentarer:

dyermaker sa...

Åh... vad mysigt du ordnar det för dig!

lillasystern. sa...

de måste jag också be om att få läsa.

6 fantastiska barn, skulle jag vilja säga :)

Caligula sa...

Läs den, JoJo! Omöjligt att läsa alla ord, men det är kul att läsa. "Unga vackra Emma" fick faktiskt en smickrande omskrivning! =)

Caligula sa...

Dyer: Alltid mys! Alltid! ;-D