lördag 1 augusti 2009

Veckans citat

"Den som drömmer om renhet är alltid farligare än den som vadar i skit."

Ack så sant. Orden är Jan Karlssons där han i Kristianstadsbladet skriver om tre nyutkomna böcker om kvinnornas roll inom nazismen och extremhögern. I citatet syftar han på Eva F Dahlgrens "Fallet Sigrig Gillner". Gillner var socialdemokratisk riksdagskvinna men slog över till nazismen. Driven av moralism, askes och avsky mot alkohol, tobak och maktmissbruk. Karlsson skräder inte orden:
"Det är långa stunder som vore Gillner en äldre, mindre privilegierad och betydligt intelligentare släkting till vår kungafamilj. För vad är det som förenar Bernadotte och Sommerlath? ... Saken är ju den att Sveriges kung och Sveriges drottning – Carl Gustaf och Silvia – bägge har nazistiskt påbrå. De stammar ur miljöer där vissa ansågs så mindervärdiga att döden framstod som enda bundsförvanten. Har vi någonsin hört en sänkt Carl Gustaf eller lyft Silvia ta avstånd från det som de allra närmaste släktingarna sanktionerade eller gjorde?"

Underbart att i läsa i vår tid av "folkligt" svenskt servilt kungakryperi!

Maria Blomquists och Lisa Bjurwalds studie, "God dag kampsyster! – kvinnorna i extremhögern" handlar om tjejerna i dagens extremhöger. I regel lågutbildade, lågavlönade och med sin egen plats i hierarkin klar för sig: föda blonda, ariska barn.

Sif Bokholms "I otakt med tiden – om rösträttsmotstånd, antipacifism och nazism bland svenska kvinnor" handlar snarast om kvinnorna bland nazismens huvudsakliga uppbackare i Sverige: de inom överklassen eller etablisemanget.

Jag har själv inte läst någon av böckerna. Karlsson efterlyser ett maktperspektiv i samtliga. Antar att jag skulle hålla med honom.

I en annan kulturartikel diskuteras Selma Lagerlöf och rasbiologin. Det är väl ingen hemlighet att Selma var politiskt reaktionär. Men vem anammade inte de rasbiologiska idéerna på 1920-talet? Då tycker jag att det är mer angeläget att nagelfara de nyväckta rasbiologer som härjar fritt i dagens kulturdebatt.

Inga kommentarer: