lördag 29 augusti 2009

Universella värden

Självfallet måste man anpassa kartan efter verkligheten om verkligheten inte stämmer överens med kartan. Man måste vara realistisk. Pragmatisk. Det blir sällan riktigt som man tänkt sig.

Men ändå. Jag antar att det är lätt att vara liberal. Då kan man vara fanatisk fundamentalist beträffande "västerländska värderingar" och ha kli i fingrarna efter att bomba Muhammeds barn tillbaka till stenåldern i "framåtskridandets" namn. I "framåtskridandets" namn kan man som stalinist skriva i Proletären om "de nya talibanerna", tidigare talibanministrar som inte längre slår ihjäl de som lyssnar på musik och tillåter flickor att utbilda sig. Tills talibanerna åter tar makten...

Vad är det för mening med att ha värderingar om man är rädd för att stå för dem? Rädd för att framstå som "västerländsk kulturimperialist" för att man tycker att kulturellt efterblivna barbarer förtrycker kvinnor och barn genom att könsstympa och stena dem?

Iran hänger bögar som blitt utvisade från Sverige. "Ååååh", förfasas liberalerna, "kan vi inte få bomba dem nu och göra parkering av hela Perserriket?" Antingen är liberalerna sadistiska psykopater eller är de så naivt godtrogna att de verkligen tror att övergrepp skapar samtycke. Att våldtäkt är bästa sättet att vinna sin ömt hatades hjärta.

Men vad gör den "revolutionära" vänstern? De är noga med att kritisera patriarkala och odemokratiska fenomen på hemmaplan, men där det sker i en skala upphöjt med några miljarder är det OK om det är "fiendens fiende". På den gamla goda tiden kunde man heja på de goda mot de onda. FNL och de andra befrielserörelserna i Tredje Världen. Nu finns det inga socialistiska alternativ i den antiimperialistiska kampen. Men förtryckta folk tar till det klassiska marxistiska opiet: religionen. Då stöder stalinisterna Hamas, Hizbollah och t.o.m. talibanerna. Att gamla frihetshjältar som Mugabe korrumperas blundar man för.

Man måste kunna vara kritisk och sansad i sina världspolitiska analyser. Hålla i sär saker. För att rättfärdiga övergrepp krävs svepskäl. Lögner som är så pass genomskinliga att ett barn genomskådar dem. Man har ju hört dem förr. "Vi är där och krigar (läs: massakrerar, det finns inga "riktiga" krig längre) för att ... det ... eller var det det...?"

Vänsterns analys av imperialismen är riktig. Storbolagen har ekonomiska intressen world wide och deras regeringar hänger på. Dessutom är det inte fel med världsdominans om man kan.

Men innebär det att all "antiimperialistisk" kamp är värd att stöda? Jag tycker att det är ett jävla översitteri från den delen av den västerländska vänstern. "Vi är bäst här i väst!" Vad vill dessa "antiimperialister"? De är vänster och vill ha utökad demokrati och frihet för förtryckta människor. Kvinnor som män. Varför då inte betona det och ta avstånd från de motståndsgrupper som står för motsatsen? "Det är upp till varje folk att själva välja sin väg". Pluttinutt! Men låt gå! Och då ska ni fan inte lägga er i och ta ställning!

Har man värderingar ska man jävlar i mig aldrig rucka på dem! Där är jag fanatisk fundamentalist!

Inga kommentarer: