söndag 18 december 2011

Decembervår

December. Det regnar hårt. Det haglar hårt. Snön är blöt och tung av bly. Allt det äckliga lägger sig på asfalten. Tränger genom skosulan. Blöter strumpan. Fryser på. Till blygrå svartis. Blixthalka. Livsfara.

Det är inte decemberväder. Det är bara äckligt. Jag mår illa. Jag hör äldre vänner och kamrater som är så frustrerade och förtvivlade att jag är rädd att de ska välja självmordet. Jag ser ungdomar som anpassar sig efter det nya. Och vad ska de göra? Det är deras tid. Äldre tar efter. Krökta i ryggen. Vem ska rädda alla barnen?

Det finns de som inte kan tänka. Det finns de som inte kan läsa tidningar. Ett ägg bara kläcks. Ett frö bara gror. En planta bara spirar. En maskros bara tränger sig upp genom asfalten. Hon måste ju ha luft. Hon måste ju ha sol. Låt tusen maskrosor blomma.

Jag vet inte själv vad jag ska göra. Min underläpp tränger sig över sin övre syster. Mina ynkliga nävar knyts och slås emot varandra. Mina näsvingar rycker i min hetsiga andning. Jag vet inte själv vad min blick söker som horisont. Hur mitt hjärta klappar.

Hån. Hagel. Förödmjukelse. Flingor. Regering. Regn. De står och pissar på oss. Med sin aura av auktoritet. De vet ingenting om världen. De vet ingenting om livet. Det är det som är själva grejen. De borde gå att blåsa bort. En pust. Ett fnys. Öga mot öga. Ord mot ord.

Makten. Marknaden. Vad är skillnaden? Var finns skillnaden? Hos dem? Hos oss? Finns oss? Släck ditt rum. Tänd ett ljus. Det är december. Det är adventsljusens tid. Det mörka är vår tid. Det ljusa är vårt hopp. Snart är dagarna lika ljusa som nätterna.

Tänk om varje barn är ett tabula rasa. Ett oskrivet blad. Tänk om varje människa är ett oskrivet barn. Då kan vi växa som ogräs. Som vackra maskrosor. Som små solar. Låt tusen solar blomma. Gryningsblommor. Asfalten spricker. Polerna smälter. Smältvattnet blir ljummet och fuktar jorden. Vår jord. Det är vår. Vår. Bara vår.

(Mörkaste tiden på året. Äckligaste tiden i livet. Försökte skriva något. Det gick snabbt. Ni lär ändå inte läsa detta. Släcker ett ljus. Ses imorgon.)

Inga kommentarer: