torsdag 15 december 2011

Seriemördaren anfaller! nr. 4 - "Hundra procent fett" (Caligula Comics)


"100 PROCENT FETT är en samling feministiska, klassmedvetna och faktaspäckade serier som lyckas med det svåraste av allt - att vara roliga. Det är glödande intelligenta texter och idiotiska teckningar i en vanvettig förening som får alla mansgrisar att rodna men ger alla andra hopp."

Det är bara att hålla med baksidestexten. Samt lägga till orden antihomofoba, antirasistiska och antiimperialistiska. Strömquist lyckas verkligen fånga "intersektionaliteten", d.v.s. läran om hur olika maktordningar typ kön, klass och etnicitet samverkar och stärker varandra. Där det stora historiska och globala går ihop med det lilla vardagliga. Som i den svidande kritiken/besprutningen av imperialismens och bananbolagens övergrepp mot den fattiga befolkningen i Guatemala och våra egna efterföljande Faddergalor i serierna BENGT (Magnusson, min anm.) ÄTER BARN - en serie om imperialismen ♥ och I´m going BANANAS!!!.

Högerns humor är en stor skrattattack. Liksom Därför är kungafamiljen så tråkig.
Håll kärleken vid liv! - Tre bergsäkra strategier för att bryta ner din flickväns psyke och göra henne besatt av dig! är skrämmande träffsäker. Eller varför inte The real Sex & the city, Ögonbilder av ett patriarkat och Män som aldrig borde fått ha sex (typ Jean-Paul Sartre och Timbuktu). Liksom alla otaliga "två tjejer samtalar över en kaffe/ett glas vin"-serier och patetiskt manligt raggningsordbajsande. Karl-Oskar & Kristina på 2000-talet om Sveriges och EU:s migrationspolitik gör en bara jävligt förbannad. Vrede och garv i en underbar blandning. Det är Hundra procent fett. Liksom Strömquists övriga seriesamlingar. Denna är från 2005. Men knappast mindre aktuell.

Jag ska gifta mig med Liv Strömquist! Jag ska ligga och skrumpna i en divan, och varje dag ska hon passa upp mig, lägga en svalkande hand på min panna och servera mig vin och en briesmörgås! Och en nytecknad antipatriarkal serieruta!

Inga kommentarer: