torsdag 1 december 2011

Om media och demokrati

"Inte sedan valet i september förra året har Moderaterna haft så låga opinionssiffror som de får i DN/Synovates septembermätning.
Fredrik Reinfeldts parti får 31,7 procent - ett tapp på 5,2 procentenheter sedan augusti.
- Moderaternas nedgång är större än väntat. Den ekonomiska krisen gynnade Moderaterna inledningsvis. Men därefter har regeringen kommit med en budget utan några stora nyheter. Därför har diskussionen mer handlat om att Moderaterna framstår som ett parti som är idétrött, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Synovate, till Dagens Nyheter."


Lite gammal artikel, men hur blir du påverkad?

Tänk att man kan bli så glad av att läsa mörkblåa Expressen. Den enskilda tidning som mest bidragit till att öka Reinfeldts popularitet måste vara "röda" Aftonbladet. Genom manipulation med rubriker, löpsedlar, siffror, illa dolda värderingar etc. "Mosa Mona". "Sänk Juholt". "Reinfeldt vann debatten". Blir man matad med att Mona och "Ljugholt" är värdelösa blir det en självuppfyllande profetia. Står det i tidningen att populariteten rasar så rasar populariteten. Och tvärtom. Då kan 83% i Aftonbladets "läsaromröstning" tycka att Reinfeldt är den mest kompetenta statsministerkandidaten. Sossarna riskerar ju att rasa till 15%. Tack vare en person....

Självfallet ska media vara oberoende och granskande. I minsta detalj. Jag begär inte ens att de ska "ta sitt ansvar". Media ska vara "Gubben i lådan" och "Svarte-Petter". Men Tredje Statsmakten ÄR en statsmakt. Och ligger inte ens på bronsplats.

Detta vet de som vill ha makt och inflytande. Och tar varje chans de får. Med "läckor", skvaller och "information". Idag styr media de facto vilka som ska bli partiledare. Inte medlemmarna. "Värdelöse Juholt" i SAP. "Värdelöse Odell" i KD. I mitt eget parti, Vänsterpartiet, har media redan betsämt att Jonas Sjöstedt ska ta över (de lyckades ju bra med att "sänka" partiet genom att "mosa Ohly"). "Otroligt populäre" Sjöstedt kan "ge Juholt en match" (om nu sistnämnde tillåts sitta kvar). Därför höjer partimedlemmar och partiavdelningar rösten för att välja honom för att lyckas bättre i valet. Interndemokratin dör. Nu "avslöjas" dessutom partiledarkandidaten Rossana Dinamarca med att åka taxi för en himla massa pengar och att inte betala partiskatt (det sistnämnda kan enbart ha kommit ut genom en "läcka" från Vänsterpartiet).

De demokratiska bristerna inom media och kultur påverkar direkt den politiska demokratin, parlamentarisk som interndemokratisk. Därför måste medias makt lyftas fram. Och utmanas. Genom aktiv opinionsbildning för en aktiv, levande demokrati. Demokrati är inget "politiskt system". Demokrati är en aktiv handling.

Här är Reinfeldts nya skräcksiffror

2 kommentarer:

2000aldrig sa...

2000aldrig's julkalender, lucka 1, Fredrik Reinfeldt

http://bit.ly/ukVV9L

Caligula sa...

Härligt! Bäst att få skrället avklarat så tidigt som möjligt! Jag menar för julfriden skull! Fint julrim! :-)