fredag 16 september 2011

Arbetslinjen eller svältlinjen? - mönstret går igen


"Står valet mellan arbetslinjen och kontantlinjen välja vi utan tvekan arbetslinjen, men om vi skola välja mellan kontantlinjen och svältlinjen föredra vi kontantlinjen."

Så uttalade sig skåningen, arbetargrabben, socialdemokraten och blivande socialministern Gustav Möller för nästan hundra år sedan. Detta var i samband med A.K.-systemet; den tidens ALU-jobb eller Fas 3. Mauritz Västberg kommenterar detta i sin bok Politiker och partigängare. Partiska porträtt (underbar titel!) från 1936:

"Vid ett tillfälle påtalade han de dåliga överensstämmelserna mellan ord och gärning från de borgerligas sida, då man patetiskt förordade arbete åt de arbetslösa, medan systemet till två tredjedelar var byggt på kontantunderstöd."

Som ni ser går mönstret igen på ett kusligt spöklikt sätt! Möller betonade vikten av kulturen för arbetarklassen för dess såväl andliga som sociala höjning:

"Vi komma då att se en annan arbetarklass än den förslavade och trälaktiga typ, som ännu finnes på landsbygden, en lantarbetarklass som känner sig fri, som känner sitt människovärde, som blir tillgänglig för kultur, som överhuvudtaget lyftes på ett högre plan."

Idag har som bekant den borgerliga kulturpolitiken (eller snarare antikulturpolitiken) slaktat vägbiblioteken för chaffisar och En bok för alla, slopat fri avgift på museerna etc. Vilket ju är bra förutsättningar för att skapa en obildad trälaktig arbetarklass utan upplevt människovärde och kraft att höja sig. Passiviserade konsumentslavar.

Dagens arbetarrörelse har lika stort ansvar för att bekämpa kulturskymningen som att bekämpa borgarnas svältlinje!

För övrigt var det samme Möller som lanserade uttrycket: "Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket".

Inga kommentarer: