måndag 12 september 2011

Malmöinspelningarna - en progg-blogg


Jag hann med att hälsa på Steve en runda i eftermiddags! Vilket såklart var ytterst trevligt! Det bjöds på kaffe och glass med chokladsås, och vid detta laget är jag ingen järnhård LCHF-taliban när det bjuds!

"Då proggades det väl till rejält?!" frågar ni som känner oss! Jajamensan! Vi började med att avnjuta de båda SVT-dokumentärerna om Proggens historia! Där mången av Musikrörelsens hjältar skymtar förbi eller minns tillbaka!

Efteråt flyttade vi oss från fåtöljerna till sängen och golvet (de riktigt progressiva sittplatserna!) och tillbaka till Stora scenenStortorget i Malmö 20 augusti i år! Hoola Bandoola Band! Hela konserten inspelad i Steves mobil! Syyyyverän kvalitet! Både till bild och ljud!

Det hela kändes som igår (och var ju inte så längesen heller)! "Kom ihåg - där Hoola Bandoola Band spelar är himlen alltid blå!" säger magister Wiehe från scenen! Och visst sken solen från en blå himmel! Trots alla odds och förväntat regn!

Vi stod nära och bra och det utbuktande scentaket ingav nästan en inomhuskänsla! Och så kom hjältarna! Med sina klassiska låtar som vi naturligtvis kunde utantill! Vi vrålade med! Med originalinspelningarnas ljusa falsettröster på stockholmska! Hemmet, Hercules.... det slog mig att texterna inte alls är så plakatpolitiska som man föreställer sig! Egentligen blev ingen låt riktigt politiskt förrän Silvio Rodriguez/Björn Afzelius vackra och oväntade (första gången) Sång till friheten!

Låtarna var samma som hemma i Tivoliparken i juli! Som jag redan har behandlat i en tidigare progg-blogg! Men jag har inte hjärta att undanhålla er magister Wiehes underbart uppbyggande (och nedstörtande) mellansnack innan den fantastiska Keops pyramid:

"En sång om oss där nere och dom där uppe
och hur dom där uppe kommer att störtas i gruset!
Och hur folket välter diktatorerna över ända
i Egypten, i Tunisien, i Syrien, i Israel,
i Grekland och i Portugal och i Spanien....
det närmar sig, mina damer och herrar!
Kapitalismen är på väg mot sin undergång!
Visst är det lite nervöst!
Men horisonten blir allt ljusare!"

Inga kommentarer: