tisdag 20 september 2011

Skarprättvisa


Läser i Metro på bussen:

Saudiarabien avrättade en sudanesisk man på måndagen i Medina, sedan han dömts till döden för att vara trollkarl. Inrikesdepartementet meddelade att Abdul Hamid al-Fakki hade "utövat trolldom och magi", vilket är olagligt enligt saudisk lagstiftning. al-Fakki halshöggs med svärd, trots att organisationen Amnesty vädjat om ändrat straff i oktober förra året.

Hittills har 42 dödsdömda halshuggits i Saudiarabien i år; i maj avrättades 15 fångar.


Det hela är så absurt att man inte kan fatta att det faktiskt är sant. Snarare en morbid parodi på Tusen och en natt. När jag kommer hem läser jag i Aftonbladet:

Troy Davis, 42, ska avrättas i morgon kväll.
Trots att dödsdomen mot honom har upprört en hel värld.
Den amerikanska delstaten Georgias överklagandenämnd har beslutat att inte benåda honom, uppger nyhetsbyrån AP....

– Om jag visste vad jag vet nu skulle Troy Davis inte befinna sig i dödscell, har den tidigare juryledamoten Brenda Forrest sagt till CNN....

Under sina 20 år på dödsavdelningen i Georgia Diagnostic and Classification Prison har Troy Davis överlevt tre dödsdagar: först skulle han dö 17 juli 2007, sedan 23 september 2008 och slutligen 27 oktober 2008.
Onsdagen den 21 september klockan sju på kvällen lokal tid ska giftet pentobarbital
— som svenska veterinärer använder för att avliva djur — injiceras i hans blodomlopp.

Genom åren har stödet för att Davis ska slippa dö och få en ny rättegång bara ökat. I dag kämpar en lång rad kända personer för hans sak. Förre presidenten och Georgia-guvernören Jimmy Carter, påven Benedictus XVI, Nobelpristagaren Desmond Tutu och dödsstraffsförespråkaren och förre FBI-chefen William S Sessions är bara några av dem.
På internet cirkulerar flera upprop, till exempel en särskild Facebook-sida och ett Twitter-flöde, som syftar till att rädda Davis. Och i torsdags lämnade Amnesty International tillsammans med NAACP (The National Association for the Advancement of Colored People) in 660 000 namnunderskrifter till Georgias överklagandenämnd.
– Det är en modern lynchning om det genomförs, har Edward DuBose, NAACP-ledare i Georgia, tidigare sagt.


Vad detta är en parodi på vet jag inte ens. Jag är inte så insatt i Ku Klux Klan-litteratur....

Det enda jag vet är att USA är världens i särklass mäktigaste nation. Som dessutom understöder den mest sinnessjuka religiösa diktaturen i hela Mellanöstern. Gissa vilken?

Trollkarl halshöggs i Saudiarabien


Dödsdömde Troy benådas inte


Ett grymt straff som inte hör hemma i något samhälle

Inga kommentarer: