söndag 19 december 2010

En vintersaga - Stockholm

Månen skiner nästan full (på tisdag morgon lär den ha supit sig knallröd) på vit djup snö. Magi.

Dessutom lyckades jag ta mig hem till Kristianstad från Stockholm utan den minsta försening. Tvärtom kom tåget fram ett par minuter tidigare så jag hann med en tidigare stadsbuss hem till ghettot.

Jag och Robban åkte rent av första klass hem. Där vi blev trakterade med en gratis Expressen. Är vi borgare nu? Vi sprang förvisso på en och annan andraklassmedborgare i bistron där vi avnjöt (är man hungrig så njuter man t.o.m. av inplastad fabriksmat) varsin lasagne. Han var noga med att det var vegetariskt. Jag var noga med att det var kött.

Värmen i tåget blev riktigt behaglig (d.v.s. för varmt i andras ögon). Annars var det riktig snöstorm när vi traskade från vandrarhemmet till Centralen. Gamla Stans smala backiga gränder med djup snö var åtminstone vindskyddade. Vilket man inte kan säga om området vid Slottet där snön yrde rakt in i ögonen på en. Vi undvek att falla för frestelsen att kasta snöboll på den stackars högvakten. Inte för att stan kryllade av piketsnutar utan för att det är jul och då ska man vara snäll.

Åh det är skönt när mitt Stockholm är grönt
sakta gå hem genom stan


Det blev en hel del dötid på Centralen. Man brände mer pengar än man borde på mat och kaffe. Eftersom det är dyrt att äta där. Dessutom finns det bara fjollig mat man inte blir mätt på utan snarast ännu mer hungrig. Däremot förvånades jag över att det "bara" kostade en tia att gå på dass. Så man passade på att uträtta alla behov.

Vi slog ihjäl tiden med att besöka Pressbyrån och Pocket Shop på övervåningen och Pressbyrån och Pocket Shop på undervåningen. Konstaterade utan sarkasm och ironi att den marxistiska doktrinen om att kapitalismens fria konkurrens snarast leder till monopol är ack så sann. Och skapar en väldigt sömnig "valfrihet". Annars lät vi den usla humorn flöda. Och började översätta Dan Berglunds De mördades fria republik till engelska i en doom metal-tappning i Candlemass anda. Att skänka åt Messiah Marcolin. Det blev riktigt bra!

Men ett sånt här äventyr får kosta! Vi drack gratis kaffe på vandrarhemmet innan vi stack. Eftersom vi tog ett rätt sent eftermiddagståg kunde vi sova till utcheckningen. Då vi somnade vid 2 på natten och gick upp vid 10 blev det åtta timmars oavbruten sömn. Dessutom var vi inte bakis; Robban var helnykter och jag tog två öl för att slå ihjäl tiden på Debaser Medis i väntan på Candlemass-spelningen. En helt fantastiskt jävla magisk upplevelse som självfallet ska få en egen blogg!

Spaghetti och Blå Bands vegetariska tandoori-färssås nu! Och Candlemass som jag har haft rejäla abstinenser av hela dan!

Inga kommentarer: