tisdag 7 december 2010

You´ve got another thing comin'


Jag gissade inte riktigt rätt denna gången. Men nästan. Bandsläppet till Sweden Rock var inte Scorpions utan Judas Priest. Som smärtsamt, men inte oväntat, ska lägga ner. Och hålla sin sista konsert på svensk mark i Norje i juni.

Jag har sett Judas Priest fem gånger sedan 2001. Fyra gånger i Sverige. Första gången i Ronneby med Ripper Owens på sång. En utmärkt konsert där sångarens ungdom förhöjde "gubbarnas" coolhet maximalt. Att se Glenn Tipton och K.K. Downing headbanga var bokstavligt talat hårresande!

Hösten innan hade jag sett Halford solo på KB i Malmö. Och han gav verkligen järnet. Samma gjorde han som headliner på Sweden Rock 2002. De högenergiska nya sololåtarna i en perfekt mix med Priest-klassiker gjorde att det blev minnen för livet.

Judas Priest återförening med Läderbö.... Metalguden på Sweden Rock 2004 är sannolikt det bästa jag sett på den festivalen (vid sidan av Candlemass återförening med Messiah Marcolin två år tidigare). När de kom tillbaka 2008 kändes det inte lika storslaget. Men det kan kanske bero på låtvalet; jag föredrar The Sentinel och annat från magiska Defenders of the Faith framför The Devils Child och Between the Hammer and the Anvil? I vilket fall så tyckte jag att de var bättre på belgiska Graspop ett par veckor senare (där jag dessutom kom betydligt närmare bandet framme vid "kravallet"). På Priest Feast i Malmö förra mars kände jag mig faktiskt ganska besviken. Trots asbrutala stenåldersklassiker som Dissident Aggressor och att Nostradamus-musikal-grejerna från senaste (sista?) plattan börjat växa riktigt rejält.

Detta är definitivt ingen dödsruna eller nekrologi över Judas Priest! Bara lite tankar kring bandsläppet! Jag kommer att sakna Glenn Tipton, K.K. Downing och Ian Hill i sin, vilket man impades av förra turnén, perfekt synkroniserande riff- och headbanging-formeringslinje! Jag måste ta mig i kragen och kolla upp Halfords senaste alster! Fortsätter han att turnera solo är det inte Jordens undergång om Judas Priest "går i graven" (begravda stående som Nostradamus?)! På samma sätt som man inte behöver sakna Accept när man ser U.D.O. live (trots att det självfallet är skitkul att de börjat spela tillsammans igen och man bara inväntar en Sweden Rock-bokning)!

Däremot tror jag inte att jag var helt fel på det ändå i min Scorpions-gissning! Liksom Judas Priest släpptes Scorporna till Graspop idag! Tillsammans med Ozzy Osbourne som ju redan är klar för Sweden Rock!

Ozzy Osbourne - Judas Priest - Scorpions .... man känner riktiga Dortmund 1983-vibbar! Mitt allra största mellanstadieminne (då det direktsändes i både svensk TV och radio)!
Detta trodde man aldrig i sin vildaste barnfantasi då! Att man skulle få se precis alla dessa band när man blitt en gammal gubbe!

Men dessa gamla hjältar har ju verkligen bevisat att gammal är äldst! Heavy Fuckin' Jävla Metal!\m/

Inga kommentarer: